Dit waterstof-aandeel steeg maar liefst 81% in één maand
- Jelger Sparreboom
- 1 dag geleden
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 uur geleden
In het kort:
Plug Power schoot 81% omhoog in juni, na een megadeal voor elektrolysers en opvallende aandeleninkoop door de CFO.
Een politieke meevaller verlengt cruciale waterstofsubsidies tot eind 2027, wat beleggers extra vertrouwen gaf.
Ondanks het optimisme kampt het bedrijf nog altijd met grote verliezen, negatieve marges en afhankelijkheid van externe financiering.
Het aandeel Plug Power sprong in juni 2025 met 81% omhoog. Voor beleggers die al maanden op verlies stonden, was het een spectaculaire rally die eindelijk weer perspectief gaf. Maar waarom juist nu? En belangrijker: is deze stijging houdbaar, of ligt er opnieuw een daling op de loer? Drie ontwikkelingen verklaren vrijwel de volledige koersbeweging. Ze zijn eenvoudig te benoemen, maar de implicaties zijn veel genuanceerder.
Aandelenkoers Plug Power afgelopen 6 maand:

Plug Power ontwikkelt en verkoopt waterstofoplossingen, waaronder brandstofcellen en elektrolyzers, voor de opwekking en opslag van schone energie. Het bedrijf verdient geld door waterstofbrandstof te leveren aan industriële klanten zoals Amazon en Walmart, én door complete systemen te verkopen voor groene waterstofproductie. Hoewel het op termijn winst wil maken met eigen waterstoffabrieken en elektrolyse-deals, draait het bedrijf momenteel nog verlies op de meeste leveringen.
Plug Power kondigde begin juni aan dat het een contract had binnengehaald voor de levering van 2 gigawatt aan elektrolysecapaciteit aan Allied Green Ammonia. Het project, een $5,5 miljard kostende fabriek in Oezbekistan, moet groene chemicaliën gaan produceren en vormt de tweede megadeal met Allied. Eerder dit jaar tekenden de twee partijen al een overeenkomst voor 3 gigawatt in Australië.
Voor Plug Power is het belangrijk dat deze deals juist gaan over elektrolysers. Dat zijn de installaties die met groene stroom water splitsen in zuurstof en waterstof. In tegenstelling tot de productie van waterstof zelf, waar Plug verlies op draait, zijn elektrolyser-deals vaak winstgevender en eenvoudiger schaalbaar. Volgens CEO Andy Marsh opent deze deal bovendien de deur naar het bredere Midden-Oosten en Centraal-Azië.
Maar de crux zit in het woord “deal”. Want hoewel Plug Power de intentieverklaring naar buiten bracht, is er nog geen finale investeringsbeslissing (FID). Die wordt pas verwacht in het vierde kwartaal van 2025. Tot die tijd kan de deal net zo goed weer ingetrokken worden. Voor beleggers betekende dit wel: als deze deal wél doorgaat, heeft Plug Power potentieel zicht op 5 gigawatt aan elektrolyser-opbrengsten. Ter vergelijking: dat is bijna zes keer het huidige backlog van het bedrijf.
Toch was dit nieuws alleen niet genoeg voor de koerssprong van 81%. Daarvoor was een tweede factor nodig: vertrouwen van binnenuit.
Een opvallende aankoop door de CFO
Plug Power’s CFO Paul Middleton kocht in juni maar liefst 650.000 aandelen op de open markt, tegen een gemiddelde prijs van $1,03. In mei kocht hij al 350.000 stuks tegen $0,72. Volgens Middleton weerspiegelt zijn aankoop “een sterke overtuiging in de strategie van Plug en het lange termijn potentieel van waardecreatie”.
Voor beleggers die naast de meer volatiele investeringen op zoek zijn naar meer stabielere lange-termijn beleggingen, kunnen vastgoedfondsen een aantrekkelijke aanvulling zijn. Een actueel overzicht van de beste vastgoedfondsen in Nederland vind je hier!
Insider buying, zeker door een CFO, is op Wall Street vaak een krachtig signaal. Het suggereert dat mensen die toegang hebben tot de volledige cijfers, verwachten dat de koers op termijn hoger zal staan. Voor Plug Power, dat in 2024 nog $2 miljard verlies rapporteerde en aan het eind van dat jaar met minder dan $205 miljoen aan kasmiddelen zat, was dit extra belangrijk. Beleggers vragen zich immers al maanden af of het bedrijf überhaupt het jaar wel zou doorkomen.
De aankoop van Middleton gaf dus niet alleen een moreel steuntje, maar creëerde ook hoop dat het management er zelf nog in gelooft. Het effect was direct zichtbaar: tussen 9 en 11 juni steeg het aandeel met 42% in slechts drie handelsdagen.
Toch bleef Plug Power ook na dat momentum verder stijgen. Het aandeel kreeg nog een laatste zetje, ditmaal uit onverwachte hoek: politiek Washington.
Op 27 juni stemde de Amerikaanse Senaat in met een aangepaste versie van president Trumps “Big, Beautiful Bill”. Voor beleggers in Plug Power zat het goede nieuws in een klein detail: de clean hydrogen production tax credits zouden niet meer eind 2025 stoppen, maar pas na 2027. In de vorige versie van het wetsvoorstel was nog sprake van een beëindiging eind dit jaar.
Deze credits, tot $3 per kilo geproduceerde groene waterstof, zijn cruciaal voor het businessmodel van Plug Power. Zonder belastingvoordeel is groene waterstof voorlopig te duur ten opzichte van fossiele alternatieven. De verlenging tot eind 2027 werd dus gevierd als een levenslijn voor het hele segment.
Toch is ook dit nieuws genuanceerder dan de koersreactie doet vermoeden. De subsidie wordt niet oneindig verlengd, en biedt dus geen structurele oplossing. Plug Power moet alsnog binnen twee à drie jaar winstgevend worden, of het valt alsnog buiten de boot. Bovendien vergroot de verlenging juist het risico dat nieuwe concurrenten toetreden, nu het speelveld nog even aantrekkelijk blijft.
Brutowinstmarge Plug Power Inc.:

De markt zag op korte termijn vooral kansen. Maar op de lange termijn zijn er veel meer onzekerheden dan zekerheden.
De andere kant van het verhaal
Wie de kwartaalcijfers van Plug Power erbij pakt, ziet dat de onderliggende business nog steeds veel fundamentele problemen kent. In het eerste kwartaal van 2025 rapporteerde het bedrijf een verlies van $200 miljoen, en een negatieve brutomarge. De omzet kwam uit tussen de $140 en $180 miljoen, veel lager dan de oorspronkelijke verwachting van $972 miljoen op jaarbasis. Plug Power moest dat bijstellen tot $733 miljoen.
Kwartaalverliezen Plug Power:

Ondanks een besparingsplan van $200 miljoen, brandde het bedrijf in het eerste kwartaal $150 miljoen aan cash. De SG&A-kosten (selling, general & administrative) bedroegen $80 miljoen. Dat betekent dat Plug Power jaarlijks nog steeds meer dan $300 miljoen uitgeeft aan overhead, terwijl het bedrijf geen positieve marges draait.
Bovendien blijft de productiecapaciteit van Plug Power achter bij de verkoopbeloften. De fabriek in Texas, waar $250 miljoen van de benodigde $800 miljoen al is uitgegeven, is nog niet volledig operationeel. Zonder belastingvoordelen had dit project waarschijnlijk stilgezet moeten worden. Plug’s Europese strategie is aantrekkelijker, met een mogelijk marktaandeel in een $21 miljard electrolysermarkt volgens de EU Green Deal en RepowerEU. Maar ook daar geldt: de echte orders zijn nog beperkt. De backlog bedraagt slechts $860 miljoen, waarvan maar $224 miljoen aan elektrolyser-opdrachten voor de periode tot en met 2026.
Plug Power heeft daarnaast de laatste jaren herhaaldelijk nieuwe aandelen uitgegeven om het hoofd boven water te houden. In 2024 steeg het aantal uitstaande aandelen met bijna 50% tot 946 miljoen. Mede daardoor werd verwatering een van de belangrijkste zorgen van beleggers.
In juni vroeg Plug Power zijn aandeelhouders om in te stemmen met een verdubbeling van het aantal geautoriseerde aandelen. Als dat doorgaat, kan het bedrijf opnieuw aandelen uitgeven zonder een reverse split. Zo blijft het aandeel boven de minimumkoers om genoteerd te blijven op de Nasdaq.
Het bedrijf beschikt momenteel over ongeveer $1,1 miljard in cash, waarvan $780 miljoen ‘restricted’. Daarnaast zou Plug Power toegang kunnen krijgen tot een federale lening van $1,6 miljard via het Department of Energy. Maar daar zijn nog veel vragen over, onder meer over de voorwaarden en het tijdspad.
In essentie is Plug Power dus nog steeds afhankelijk van externe financiering. De recente koersstijging maakt het wellicht makkelijker om nieuwe aandelen te verkopen tegen een hogere prijs, maar lost het structurele probleem niet op: Plug Power verdient nog steeds niets aan zijn core business.