top of page

Beleggen in lastige tijden

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Hoe slechter de markt het doet, hoe meer kansen er zijn om enorme rendementen te boeken voor lange termijn beleggers. De familie Rotschild wordt door veel conspiracy theorieen bestempeld als een duivelse familie. Maar wist je dat de familie zijn welvaart te danken heeft aan contrair denken?


In de 18de eeuw werd de wereld erg onzeker wegens de slag om Waterloo tegen Napoleon. De familie heeft in die tijd flink geïnvesteerd terwijl de rest van de wereld angstig was voor wat de toekomst zou brengen.


Warren Buffett besloot in 2009, tijdens de financiële crises te investeren in spoorwegen. Hij kocht BNSF in 2009 voor 26 Miljard en werd door veel beleggers en critici uitgelachen gezien de marktomstandigheden en (ogenschijnlijk) hoge prijs dat hij volgens vele ervoor had betaald. Hij zei zelf ook: “It was not cheap“. In 2015 had Buffett al 15 Miljard ontvangen van zijn investering in enkel dividend uitkering. Hij zag de omzet met 57% toenemen en de winst naar 3.8 Miljard groeien.


“He stole it” zeiden dezelfde critici en bekende beleggers een aantal jaar daarna. Ook waren er mensen die zeiden dat het puur geluk was. Dit komt omdat er na 2009 erg veel crude oil werd verhandeld en de spoorwegen van meneer Buffett hadden precies de juiste ligging om dit te kunnen faciliteren. De vraag nam enorm toe terwijl dit in 2009 totaal niet van toepassing was.


Mensen die mij al een flinke tijd volgen weten dat ik tijdens de COVID pandemie enorm ben gaan inzetten op bedrijven in tech. Tech kreeg een enorme klap, net als vrijwel alle andere bedrijven. De schok was enorm. Mijn portefeuille daalde met meer dan 60% in een maand tijd. Dit was het moment dat ik juist extra geld heb ingelegd om de aller beste bedrijven in mijn portefeuille tegen een lagere waardering te kopen. Nu wil ik mezelf niet vergelijken met Warren Buffett maar ook dit is een voorbeeld van contrair denken. Niet voor niets zegt men vaak op de beurs: “Buy when there is blood on the streets”. Die quote komt overigens bij de familie Rotschild vandaan uit de 18de eeuw.


Dat betekent niet dat alle bedrijven koopwaardig zijn bij een lagere prijs en meeste bedrijven met hoge kwaliteit zullen zelfs met een gedaalde prijs nog erg duur lijken. Niet voor niets werd Buffett bekritiseerd dat hij teveel had betaald voor BNSF en hij gaf het ook eerlijk toe: “It’s not cheap”. Buffett koopt namelijk niet enkel goedkope bedrijven. Hij kijkt vooral naar de waarde ervan. Waarde is erg subjectief en niet enkel uit te drukken in ingewikkelde formules. ”Price is what you pay, value is what you get” zei Buffett en “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”.


Wat we gaan bespreken tijdens deze column:

  • Contrair denken is een strategie dat tegen het marktsentiment in gaat.

  • Het idee is dat markten op de korte termijn slingeren tussen angst en gretigheid. Dit brengt kansen met zich mee voor lange termijn beleggers.

  • ”Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” - Buffett

  • Contrair denken kan erg veel rendement opleveren maar de risico is dat het lang kan duren voor je resultaat ziet en in de tussen tijd moet je erg zeker zijn, tussen alle heisa, dat je strategie juist is.


Tijdens Black Monday in 1987 was de Dow Jones meer dan 21% gedaald in een dag. Tussen 1973 en 1974 daalde de beurs met 45% over een periode van 22 maanden heen.. zo zijn er tientallen andere crashes en dalingen te noemen. Buffett had Washington Post gekocht in die tijd en heeft meer dan 100x zijn investering ermee terug verdiend.


Mensen die contrair denken, doen het tegenovergestelde van wat de markt doet. Ze worden enthousiast wanneer een goed bedrijf in waarde blijft dalen omdat hun risico dan afneemt. Ze gaan tegen de stroming in omdat ze overtuigd zijn dat de markt bij beide extremen ongelijk heeft. Als de markt enorm optimistisch is en mensen tegen elk prijs een goed bedrijf wilt kopen, wachten contraire denkers geduldig af. Wanneer de markt enorm negatief is en men tegen elk prijs van hun aandelen willen afkomen, kopen zij de beste bedrijven. Dit soort beleggers geloven dat de mensen die willen dat de markt alleen maar omhoog gaat, volledig geïnvesteerd zijn en geen “koopkracht” meer hebben bij een daling. Dit is de reden dat mensen die contrair denken vaak wat geld opzij houden voor een eventuele daling waar veel kansen zich voordoen.


Meeste mensen willen enkel winnaars in hun portefeuille en alleen maar groene cijfers zien. Mensen die contrair beleggen voelen zich helemaal prima als hun strategie en denkwijze een tijdje onder druk staat. Mijn eigen portefeuille stond best lang onder druk. Ik had in Tesla en snelgroeinde tech bedrijven geïnvesteerd in een tijd waar meeste mensen ervan uit gingen dat Tesla failliet zou gaan en dat meeste tech bedrijven in een gigantische bubbel zaten. Dit hoor ik overigens al 10 jaar. In al die tijd hebben de beste tech bedrijven laten zien dat ze gezonde bedrijven zijn die erg veel waarde toevoegen voor hun klanten door hun omzet te groeien en steeds betere bottom-line cijfers te produceren. Sinds ik ben begonnen met beleggen in 2011 en ook als ik naar data kijk van ver voor ik ben begonnen met beleggen, heb ik nog nooit een bedrijf gezien die jaar op jaar en kwartaal op kwartaal goede cijfers neerzet en daar niet voor wordt beloond in koerswaarde op de lange termijn. Als een bedrijf hun groei kan blijven doorzetten worden ze hier dus vrijwel altijd voor beloond. Er is altijd wel iets dat de markten schudt. Nu is het de rente, gisteren was het de zoveelste covid variant, daarvoor Amerikaanse verkiezingen, daarvoor de trump trade war met china en ga zo maar door. Op de lange termijn is dus de groei en prestaties van een bedrijf de belangrijkste factor voor een gedegen rendement. Groei is alleen mogelijk wanneer een bedrijf een sterke marktpositie heeft. Op de korte termijn zijn er allerlei macro en micro economische zaken die de markten bewegen. Op de lange termijn zijn de prestaties belangrijk.