top of page

Beleggen in lastige tijden

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Hoe slechter de markt het doet, hoe meer kansen er zijn om enorme rendementen te boeken voor lange termijn beleggers. De familie Rotschild wordt door veel conspiracy theorieen bestempeld als een duivelse familie. Maar wist je dat de familie zijn welvaart te danken heeft aan contrair denken?


In de 18de eeuw werd de wereld erg onzeker wegens de slag om Waterloo tegen Napoleon. De familie heeft in die tijd flink geïnvesteerd terwijl de rest van de wereld angstig was voor wat de toekomst zou brengen.


Warren Buffett besloot in 2009, tijdens de financiële crises te investeren in spoorwegen. Hij kocht BNSF in 2009 voor 26 Miljard en werd door veel beleggers en critici uitgelachen gezien de marktomstandigheden en (ogenschijnlijk) hoge prijs dat hij volgens vele ervoor had betaald. Hij zei zelf ook: “It was not cheap“. In 2015 had Buffett al 15 Miljard ontvangen van zijn investering in enkel dividend uitkering. Hij zag de omzet met 57% toenemen en de winst naar 3.8 Miljard groeien.


“He stole it” zeiden dezelfde critici en bekende beleggers een aantal jaar daarna. Ook waren er mensen die zeiden dat het puur geluk was. Dit komt omdat er na 2009 erg veel crude oil werd verhandeld en de spoorwegen van meneer Buffett hadden precies de juiste ligging om dit te kunnen faciliteren. De vraag nam enorm toe terwijl dit in 2009 totaal niet van toepassing was.


Mensen die mij al een flinke tijd volgen weten dat ik tijdens de COVID pandemie enorm ben gaan inzetten op bedrijven in tech. Tech kreeg een enorme klap, net als vrijwel alle andere bedrijven. De schok was enorm. Mijn portefeuille daalde met meer dan 60% in een maand tijd. Dit was het moment dat ik juist extra geld heb ingelegd om de aller beste bedrijven in mijn portefeuille tegen een lagere waardering te kopen. Nu wil ik mezelf niet vergelijken met Warren Buffett maar ook dit is een voorbeeld van contrair denken. Niet voor niets zegt men vaak op de beurs: “Buy when there is blood on the streets”. Die quote komt overigens bij de familie Rotschild vandaan uit de 18de eeuw.


Dat betekent niet dat alle bedrijven koopwaardig zijn bij een lagere prijs en meeste bedrijven met hoge kwaliteit zullen zelfs met een gedaalde prijs nog erg duur lijken. Niet voor niets werd Buffett bekritiseerd dat hij teveel had betaald voor BNSF en hij gaf het ook eerlijk toe: “It’s not cheap”. Buffett koopt namelijk niet enkel goedkope bedrijven. Hij kijkt vooral naar de waarde ervan. Waarde is erg subjectief en niet enkel uit te drukken in ingewikkelde formules. ”Price is what you pay, value is what you get” zei Buffett en “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”.


Wat we gaan bespreken tijdens deze column:

  • Contrair denken is een strategie dat tegen het marktsentiment in gaat.

  • Het idee is dat markten op de korte termijn slingeren tussen angst en gretigheid. Dit brengt kansen met zich mee voor lange termijn beleggers.

  • ”Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” - Buffett

  • Contrair denken kan erg veel rendement opleveren maar de risico is dat het lang kan duren voor je resultaat ziet en in de tussen tijd moet je erg zeker zijn, tussen alle heisa, dat je strategie juist is.


Tijdens Black Monday in 1987 was de Dow Jones meer dan 21% gedaald in een dag. Tussen 1973 en 1974 daalde de beurs met 45% over een periode van 22 maanden heen.. zo zijn er tientallen andere crashes en dalingen te noemen. Buffett had Washington Post gekocht in die tijd en heeft meer dan 100x zijn investering ermee terug verdiend.


Mensen die contrair denken, doen het tegenovergestelde van wat de markt doet. Ze worden enthousiast wanneer een goed bedrijf in waarde blijft dalen omdat hun risico dan afneemt. Ze gaan tegen de stroming in omdat ze overtuigd zijn dat de markt bij beide extremen ongelijk heeft. Als de markt enorm optimistisch is en mensen tegen elk prijs een goed bedrijf wilt kopen, wachten contraire denkers geduldig af. Wanneer de markt enorm negatief is en men tegen elk prijs van hun aandelen willen afkomen, kopen zij de beste bedrijven. Dit soort beleggers geloven dat de mensen die willen dat de markt alleen maar omhoog gaat, volledig geïnvesteerd zijn en geen “koopkracht” meer hebben bij een daling. Dit is de reden dat mensen die contrair denken vaak wat geld opzij houden voor een eventuele daling waar veel kansen zich voordoen.


Meeste mensen willen enkel winnaars in hun portefeuille en alleen maar groene cijfers zien. Mensen die contrair beleggen voelen zich helemaal prima als hun strategie en denkwijze een tijdje onder druk staat. Mijn eigen portefeuille stond best lang onder druk. Ik had in Tesla en snelgroeinde tech bedrijven geïnvesteerd in een tijd waar meeste mensen ervan uit gingen dat Tesla failliet zou gaan en dat meeste tech bedrijven in een gigantische bubbel zaten. Dit hoor ik overigens al 10 jaar. In al die tijd hebben de beste tech bedrijven laten zien dat ze gezonde bedrijven zijn die erg veel waarde toevoegen voor hun klanten door hun omzet te groeien en steeds betere bottom-line cijfers te produceren. Sinds ik ben begonnen met beleggen in 2011 en ook als ik naar data kijk van ver voor ik ben begonnen met beleggen, heb ik nog nooit een bedrijf gezien die jaar op jaar en kwartaal op kwartaal goede cijfers neerzet en daar niet voor wordt beloond in koerswaarde op de lange termijn. Als een bedrijf hun groei kan blijven doorzetten worden ze hier dus vrijwel altijd voor beloond. Er is altijd wel iets dat de markten schudt. Nu is het de rente, gisteren was het de zoveelste covid variant, daarvoor Amerikaanse verkiezingen, daarvoor de trump trade war met china en ga zo maar door. Op de lange termijn is dus de groei en prestaties van een bedrijf de belangrijkste factor voor een gedegen rendement. Groei is alleen mogelijk wanneer een bedrijf een sterke marktpositie heeft. Op de korte termijn zijn er allerlei macro en micro economische zaken die de markten bewegen. Op de lange termijn zijn de prestaties belangrijk.Nasdaq zonder de 5 grootste tech bedrijven zoals Meta, Google.. etc.

De Nasdaq zonder de grootste tech bedrijven zit in een flinke bearmarkt. Je spreekt van een bearmarket wanneer er een daling van minimaal 20% is bereikt.


Dit is te verklaren als je bekijkt dat de waarderingen van snelgroeiende bedrijven in een sneltreinvaart omhoog zijn geschoten gedurende de covid pandemie. Er heerste een ongekende optimisme rondom tech en zoals alle cyclussen, is de tijd nu aangebroken dat men steeds pessimistischer wordt over dit soort aandelen. Niet alleen door de hogere rente en meer inflatie maar ook omdat de waarderingen echt de pan zijn uitgestegen. Naar mijn mening zou het een groter probleem zijn als deze bedrijven nog verder stegen. Het is dus als contraire denker ook een top tijd om top bedrijven in deze sector voor een lagere prijs op te kopen. Zoals ik op YouTube al vaak heb uitgelegd tegen het einde van 2021, ik houd cash achter de hand om bepaalde bedrijven te kunnen kopen wanneer kansen zich voor doen en dat zal ik dan voor de lange termijn, langzaam aan blijven doen ongeacht hoe ver dit soort aandelen blijven dalen.


Meeste bedrijven die ik in mijn vizier heb en in mijn portefeuille hebben tijdens covid geen tot weinig schulden opgebouwd door hun marktpositie. Sterker nog, hun financiële positie is sterker dan ooit en zeker als je dit afzet tegenover andere industrieën in bedrijven die door de lockdowns juist financieel veel slechter ervoor staan en komende jaren moeten focussen op schulden afbouw en het verbeteren van hun huishoudboekje.


Contrair denken is echter alleen gerechtvaardigd als iemand goed onderzoek heeft gedaan. Wanneer een aandeel keldert betekent dat niet gelijk een koopmoment. Meeste beleggers gaan nat als ze enkel blijven kopen omdat een aandeel daalt en hoop vestigen op betere tijden. Het vergt gedegen onderzoek en markt kennis om te begrijpen of een bedrijf echt goed gepositioneerd is en de daling dus niet rechtvaardig is. Als je de verkeerde bedrijven selecteert of je hebt het mis kan het dus ook goed fout gaan.


Daarmee sluit ik deze column af en ben ik benieuwd naar jouw gedachten over de markt! Laat het hier in de comments of op Discord achter en bespreek het met elkaar! Als je al lid bent, zorg dan dat je alle trainingen in het leercentrum bekijkt zodat je de financiële gegevens van een bedrijf kunt lezen en zien hoe ik persoonlijk bedrijven waardeer. 

Nog geen lid? Ontvang nu een flinke korting op een lidmaatschap met deze code: LID99. Lid worden kan hier. Dit is enkel voor de lezers van dit soort artikelen en niet heel lang geldig! Houd onze artikelen dus goed in de gaten!


Zijn we iets vergeten of merk je foutjes? Tip de redactie via support@debelegger.nl


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page