top of page

Zijn TSMC-aandelen nu te duur geworden?

In het kort:

  • De koers van TSMC steeg met zo'n 50% in enkele maanden tijd, maar is dat ook nog houdbaar?

  • 60% van de omzet komt inmiddels uit highperformancechips: indrukwekkend, maar mogelijk risicovol geconcentreerd.

  • Beleggers betalen ondertussen een forse premie voor de winstgroei, die hoger ligt dan gemiddeld.


De koers van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is in korte tijd met ruim 50% gestegen. De foundrygigant heeft zich in de afgelopen kwartalen bewezen als bedrijf dat zijn potentie weet waar te maken, en beleggers lijken de vooruitzichten op exponentiële groei gretig te omarmen. Maar wie vandaag het aandeel koopt, betaalt inmiddels een stevige premie ten opzichte van historische gemiddelden. Is het enthousiasme nog rationeel te verklaren, of is het aandeel te snel en te ver opgelopen?


Het groeiverhaal van TSMC draait de afgelopen jaren steeds minder om smartphones en steeds meer om high-performance computing (HPC). In het meest recente kwartaal kwam 60% van de omzet uit AI-gerelateerde HPC-chips, een flinke stijging ten opzichte van 50% vorig jaar en 41% twee jaar geleden. De belangrijkste klant: Nvidia. Zonder TSMC geen H100, GH200 of Blackwell.

Omzetverdeling TSMC:

Bron: 2Q25 TSMC
Bron: 2Q25 TSMC

De strategische alliantie met Nvidia heeft TSMC een unieke positie gegeven binnen de AI-infrastructuur. Nvidia ontwerpt, TSMC fabriceert. Daarmee opereert TSMC achter de schermen. Toch wordt het bedrijf wel steeds zichtbaarder voor beleggers, en dat is terug te zien in de waardering.


Spectaculaire kwartaalcijfers

De Q2-cijfers waren voor de rest ook zeer positief. De omzet kwam uit op $30,7 miljard, een stijging van 44% op jaarbasis. De nettowinst steeg met 60,7%, en ook de marges verbeterden fors: de brutomarge kwam uit op 58,6%, de operationele marge op 49,6% en de nettomarge op 42,7%.


TSMC verhoogde bovendien de outlook voor het volledige jaar: de omzetgroei wordt nu op 30% geschat, waar eerder nog 25% was gecommuniceerd. De winst per aandeel ligt intussen ruim boven de verwachtingen van analisten, en dat alles met een zeer solide balans. Met $90 miljard aan cash en slechts $29 miljard aan langlopende schulden is de financiële positie ijzersterk.


Naast die indrukwekkende cijfers is er ook nog de technologische dominantie. De 2nm-productie komt in de tweede helft van dit jaar op gang in Hsinchu, Taiwan. Volgens TSMC zijn de yield rates bij de pilotproductie inmiddels opgelopen tot 90%, ruim boven de kritische drempel voor massaproductie. Concurrenten als Samsung en Intel bieden ook 2nm-technologie aan, maar blijven achter kwa betrouwbaarheid en schaalbaarheid.


N2 belooft 10 tot 15% meer performance, tot 30% minder stroomverbruik en 15% hogere transistor density ten opzichte van de huidige 3nm-technologie. Apple zou als eerste klant gebruikmaken van N2 voor de M5- en A19 Pro-chips.


De planning is ambitieus: van 40.000 tot 50.000 wafers per maand eind 2025 naar 200.000 in 2027. Daarmee lijkt TSMC de technologische voorsprong verder uit te bouwen.


Naast technologische dominantie bouwt TSMC ook aan geografische spreiding. De Amerikaanse expansie omvat inmiddels zes fabrieken, twee packaging plants en een R&D-centrum, samen goed voor $165 miljard aan investeringen.


De Arizona-fabriek is inmiddels operationeel en draait op 4nm-processen voor klanten als Apple en AMD. De productie ligt nu op 15.000 wafers per maand en moet doorgroeien naar 24.000. De kwaliteit van de output is waarschijnlijk vergelijkbaar met die van de fabrieken in Taiwan.


Phase 2 van de Arizona-site wordt al uitgerust met 3nm en 2nm-technologie, vooruitlopend op de sterke vraag. De volledige build-out zal pas richting 2028 voltooid zijn, maar de productiecapaciteit groeit de komende jaren fors.


Waardering

Juist die groeiverwachtingen hebben de waardering flink opgedreven. De koerswinstverhouding (FWD P/E) staat nu op 24.


De FWD PEG-ratio is opgelopen tot 1,13, boven het 5-jaars gemiddelde van 0,81. Vergeleken met andere AI-giganten als ASML (1,58) en Nvidia (1,37) lijkt TSMC relatief aantrekkelijk, maar ten opzichte van zijn eigen historie is de premie duidelijk zichtbaar.


Momentum

De recente koersstijging van meer dan 50% in een paar maanden tijd is indrukwekkend, maar roept vragen op over het tempo. Veel van de langetermijn-groei is mogelijk al ingeprijsd, terwijl het pad naar daadwerkelijke capaciteitsuitbreiding en winstgroei nog jaren duurt.


5-jaarse koersontwikkeling TSMC

Bron: Google Finance
Bron: Google Finance

Beleggers lijken zich te laten meeslepen door het bredere AI-narratief. Dat heeft eerder geleid tot hoge waarderingen van bedrijven die fundamenteel sterk zijn, maar op korte termijn gevoelig blijven voor economische schokken.


Trumps tarieven

Naast de topprestaties van TSMC zijn er ook mogelijke risico’s te noemen. In april kondigde de Amerikaanse overheid wederzijdse tarieven aan op Taiwanese chips, tot wel 32%.


Hoewel deze tarieven voorlopig opgeschort zijn, waarschuwde het management dat het effect ervan vanaf Q4 mogelijk zichtbaar kan worden. Tijdens de call zei CEO Wei: “We understand there are uncertainties and risk from the potential impact of tariff policies, especially on consumer-related and price-sensitive end market segment.” Hij benadrukte ook dat TSMC “mindful” blijft van dit risico in de rest van 2025 en 2026.


TSMC benadrukt dat klantgedrag tot dusver niet veranderd is: “We have not seen any change in our customers' behavior so far,”. Het bedrijf verwacht dat de geplande uitbreidingen in de VS op termijn kunnen helpen om de impact van eventuele invoertarieven te beperken. “We expect TSMC to be the most efficient and cost-effective manufacturer in every region that we operate,” klonk het. Bovendien gaan analisten ervan uit dat de meeste klanten, als importeurs, uiteindelijk zelf de kosten zullen dragen.


Een ander punt van aandacht is de sterke afhankelijkheid van AI. De 60% omzetbijdrage van HPC klinkt indrukwekkend, maar maakt het bedrijf ook kwetsbaar bij een tijdelijke vertraging in AI-investeringen.


Nvidia is nog steeds de grootste klant voor AI-chips, maar concurrenten als AMD kunnen mogelijk terein gaan winnen terrein. De verwachting is dat het totale adresserbare marktsegment (TAM) voor AI-chips blijft groeien, waardoor de afhankelijkheid van één klant afneemt. Toch blijft TSMC op korte termijn sterk gekoppeld aan het succes van Nvidia’s producten.


Vooruitzichten 2026

De herintroductie van Nvidia’s H20-chips in China, na een tijdelijke exportbeperking, opent nieuwe perspectieven. Analisten verwachten dat TSMC hiervan zal profiteren in de eerste helft van 2026. Tegelijkertijd wordt het vierde kwartaal van 2025 als voorzichtig ingeschat, mede door mogelijke tariefeffecten en uitgeputte pre-tariefvoorraad.


De verwachtingen voor 2026 blijven echter positief. Analisten ramen een CAGR van 19,9% voor de omzet en 23,2% voor de winst tot 2027. Daarmee zit TSMC weer in lijn met het vijfjarige groeigemiddelde van 22% en het tienjarige gemiddelde van 14%.


Ook het marktaandeel blijft indrukwekkend: 67,6% van de wereldwijde foundrymarkt in Q1 2025, met 35% in het premium foundrysegment. Concurrenten als Intel en Samsung lopen achter door kapitaalkrapte en uitgestelde fabprojecten.


Conclusie

Waar analisten in april nog spraken van een aantrekkelijk instapmoment na een correctie, klinkt inmiddels een voorzichtiger toon. Sommige analisten zijn terughoudender geworden, niet omdat het fundament is verslechterd, maar omdat de koers simpelweg zo hard gestegen is dat een pauze of correctie mogelijk wordt geacht.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page