Rens Boukema

31 dec 2023

Aandeel analyse Automatic Data Processing (ADP)

In het kort:

  • Kloppend Hart van Omzet: Het Payroll Processing-segment domineert met 62% van de totale omzet van ADP, met een indrukwekkende $11 miljard voor FY2023, en wordt verwacht met 12% te groeien over FY2022-24, wat $1.3 miljard aan de top line toevoegt.

  • Segmentale Diversificatie: De segmentale omzetverdeling in FY2023 benadrukt de diversificatie van inkomsten, waarbij Payroll Processing uitsteekt met 62%, gevolgd door HR Outsourcing & Other Services met 5%, en Client Funds Interest met 33%.

  • Strategische Positionering: ADP's focus op Payroll Processing weerspiegelt niet alleen een sterke klantenservice voor bedrijven van elke omvang, maar plaatst het bedrijf ook strategisch in het competitieve landschap, te midden van concurrenten zoals Paychex en Workday.

In de dynamische wereld van financiën en bedrijfsvoering neemt Automatic Data Processing Inc. (ADP) een opmerkelijke positie in. Terwijl het marktsentiment en de aandelenkoersen fluctueren, blijft één aspect constant de aandacht trekken: het Payroll Processing-segment van ADP, dat niet alleen de grootste inkomstenbron is, maar ook een ongekende groei laat zien.

Het Cijfermatige Perspectief

Volgens recente gegevens zal het Payroll Processing-segment maar liefst 62% van de totale omzet van ADP uitmaken voor het boekjaar 2023. In harde cijfers vertaalt dit zich naar $11 miljard, wat niet alleen een indrukwekkende omvang vertegenwoordigt, maar ook de positie van dit segment als kloppend hart van ADP onderstreept. Wat nog opmerkelijker is, is de verwachte groei van 12% over de periode van FY2022-24. Dit vertaalt zich naar een toename van $1.3 miljard in de top line, wat 46% is van de totale incrementele omzet van $2.8 miljard.

Lees ook: Is er nog hoop voor EV-merk Fisker? Aandeel stijgt met 22%

Een blik op de segmentale omzetverdeling in FY2023 toont de diversificatie van ADP's inkomsten. Payroll Processing steekt met kop en schouders boven de rest uit met 62%, terwijl HR Outsourcing & Other Services 5% beslaat, en Client Funds Interest een aanzienlijk aandeel van 33% vertegenwoordigt. Dit benadrukt niet alleen de kracht van Payroll Processing, maar ook de strategische spreiding van ADP's inkomstenstromen.

ADP's Business Model in de Praktijk

Wat maakt Payroll Processing zo cruciaal voor ADP? Het antwoord ligt in het bedrijfsmodel van ADP zelf. Het bedrijf biedt wereldwijd payroll processing aan bedrijven van verschillende omvang, met inbegrip van de papieren en elektronische distributie van

werknemerscompensatie, evenals het beheer van belastinginhoudingen en andere bijdragen.

ADP's klantenbestand omvat kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Door in te spelen op de specifieke behoeften van deze bedrijven, helpt ADP hen tijd en middelen te besparen, waardoor ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Concurrentie en Operationele Segmenten

In een landschap waarin concurrentie altijd aanwezig is, staat ADP schouder aan schouder met rivalen zoals Paychex en Workday. Deze bedrijven bieden vergelijkbare HR-oplossingen aan ondernemingen, wat leidt tot een competitieve dynamiek die constante innovatie vereist.

ADP bedient zijn klanten door middel van drie operationele segmenten:

1. Payroll Processing: Hierbij gaat het om het beheer van salarisbetalingen, belastingdiensten en pensioenplanning voor de werknemers van klanten.

2. HR Outsourcing & Other Services: Dit segment biedt outsourcingoplossingen op basis van medewerkerschap, waaronder diensten zoals payroll, belastingaangifte, pensioenspaarplannen, gezondheids- en uitkeringsdiensten, en verzekering.

3. Client Funds Interest: ADP ontvangt fondsen van klanten voor loonbelastingadministratie en diensten voor medewerkersbetaling. Tussen betaalperioden verdient ADP rendement op deze fondsen.

Lees ook: Dit zijn de best presterende aandelen die opvielen in 2023

ADP Vierde Kwartaal en Fiscale Resultaten 2023

ADP heeft sterke financiële resultaten aangekondigd voor het vierde kwartaal en het fiscale jaar 2023. Revenues stegen met 9% tot $18 miljard voor het jaar, met een indrukwekkende 10% groei op organische constante valuta. Nieuwe zakelijke boekingen voor werkgeversdiensten groeiden met 10% tot $1,9 miljard, terwijl de nettowinst met 16% toenam tot $3,4 miljard.

Belangrijke Kwartaalcijfers

In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar vertoonden de cijfers een opmerkelijke stijging. Revenues stegen met 8% tot $4,5 miljard, waarbij de organische constante valuta zelfs met 9% toenam. Nettowinst nam toe met 24% tot $777 miljoen, en aangepaste nettowinst steeg met 25% tot $781 miljoen. Aangepaste EBIT groeide met 23% tot $1 miljard, met een marge-uitbreiding van 270 basispunten tot 22,5%. Het aangepaste belastingtarief voor het kwartaal was 22,8%.

Uitgebreide Segmentanalyse

Het werkgeversdienstensegment liet in het vierde kwartaal een stijging zien van 11% in zowel gerapporteerde als organische constante valuta-revenues. Nieuwe zakelijke boekingen groeiden met 10% tot $1,9 miljard voor het fiscale jaar. De klantopbrengstretentie steeg tot 92,2%, en de U.S. pays per control nam toe met 3% voor het kwartaal en 5% voor het hele jaar. De marge van het werkgeversdienstensegment steeg met 480 basispunten voor het kwartaal en 190 basispunten voor het fiscale jaar.

Uitkijkend naar Fiscaal 2024

Vooruitkijkend naar fiscaal 2024, verwacht ADP een solide groei. De voorspelling omvat een omzetgroei van 6% tot 7%, een uitbreiding van de aangepaste EBIT-marge met 60 tot 80 basispunten, en een groei van het aangepaste verwaterde EPS van 10% tot 12%.

Investeringen en Rendement

De strategie voor het houden van fondsen voor klanten resulteerde in een toename van 86% in de rente op deze fondsen tot $236 miljoen voor het kwartaal en 80% tot $813 miljoen voor het hele jaar. Het gemiddelde rendement op cliëntfondsen steeg met 120 basispunten tot 2,7% voor het kwartaal en 100 basispunten tot 2,4% voor het hele jaar.

Met deze resultaten en vooruitzichten toont ADP veerkracht en blijft het zich positioneren als een marktleider in HCM-oplossingen, gedreven door sterke financiële prestaties en strategische groei-initiatieven.

Lees ook: 2024 voor Plug Power aandelen, faillissement of ommekeer?

Toekomstige Perspectieven

Terwijl ADP voortbouwt op de fundamenten van zijn Payroll Processing-segment, blijft de vraag naar de toekomst gericht. Met een verwachte groei en een stevige positie in de markt lijkt ADP goed gepositioneerd om veranderingen en uitdagingen aan te gaan.

Of deze groeiende trend standhoudt, zal afhangen van verschillende factoren, waaronder marktdynamiek, technologische vooruitgang en concurrentieontwikkelingen. Beleggers en analisten zullen ongetwijfeld de prestaties van ADP nauwlettend volgen terwijl het bedrijf blijft evolueren in het complexe landschap van zakelijke dienstverlening.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl