Rens Boukema

mrt 24

Drie ondergewaardeerde waarde-aandelen

In het kort:

  • Coca-Cola, SiriusXM en McDonald's zijn opvallende waarde-aandelen afkomstig uit het portfolio van Warren Buffett.

  • Elk van deze aandelen handelt tegen een lagere koers-winstverhouding (P/E) dan het gemiddelde van de S&P 500.

  • Dit duidt op mogelijke onderwaardering ten opzichte van het bredere marktgemiddelde.

Warren Buffett, het brein achter Berkshire Hathaway, staat bekend om zijn schijnbaar eenvoudige maar uiterst effectieve investeringsfilosofie, gebaseerd op waarde-aandelen. Drie van deze aandelen - Coca-Cola, SiriusXM en McDonald's - trekken momenteel de aandacht, niet alleen vanwege hun plaats in Buffett's portefeuille maar ook vanwege hun lagere koers-winstverhouding (P/E) in vergelijking met de S&P 500, wat het idee van een mogelijke onderwaardering verder versterkt onder beleggers.

Coca-Cola: Een bruisend langetermijnverhaal

Coca-Cola staat synoniem voor stabiele groei en heeft zich een weg gebaand naar de top dividend aandelen qua performance over de afgelopen jaren, met een indrukwekkende geschiedenis van dividendverhogingen gedurende al meer dan 50 jaar.

Met een P/E van 24,4, aanzienlijk lager dan de 28,2 van de S&P 500, lijkt Coca-Cola wellicht een aantrekkelijke optie voor waardebeleggers. Dit legendarische drankenbedrijf heeft zijn portfolio gediversifieerd ver buiten zijn kernproduct van frisdrank, met investeringen in water, thee en koffie, waardoor het in staat is geweest om in nieuwe markten uit te breiden en de gevolgen van veranderende consumentenvoorkeuren te verzachten.

De aandelenkoers van Coca-Cola sinds de beursgang:

Wie bezit Coca-Cola?

Coca-Cola blijft een prominente keuze onder institutionele beleggers, die een aanzienlijk deel van 62% van de aandelen in handen hebben. De top 25 aandeelhouders alleen al bezitten 47% van het bedrijf, een indicator van de concentratie van eigendom die van invloed kan zijn op bedrijfsbeslissingen.

Coca-Cola's aandeelhouders omvatten niet alleen institutionele beleggers maar ook publieke bedrijven en het algemene publiek. Berkshire Hathaway, geleid door Warren Buffett, is de grootste aandeelhouder met 9,3% van de aandelen, gevolgd door Vanguard en BlackRock, met respectievelijk 8,6% en 7,3%.

De cijfers achter Coca-Cola

Coca-Cola heeft onlangs een periode van stagnatie in het wereldwijde koop-momentum doorgemaakt, ondanks zijn fundamenteel sterke bedrijfsmodel. Het bedrijf rapporteerde een netto-omzetgroei van 6,4% voor het boekjaar 2023, wat de kracht van dit brede bedrijfsmodel gedurende moeilijkere tijden onderstreept. Met een verwachte aangepaste winst per aandeel (EPS) groei van 4-5% in 2024 en een recente dividendverhoging voor het 62e opeenvolgende jaar, onderstreept Coca-Cola zijn status als een absolute dividend koning.

Gezien deze factoren, samen met een redelijke waardering en een solide dividendrendement, mag Coca-Cola zeker in dit lijstje van mogelijk ondergewaardeerde waarde-aandelen. De omzetgroei van 6,4% in FY23, hoewel genormaliseerd van de dubbelcijferige groei in FY22, demonstreert de aanhoudende doeltreffendheid van Coca-Cola's prijsstrategieën tegen de achtergrond van valuta-tegenwind en hyper-inflationaire druk die het bedrijf ervoer afgelopen jaar.

Uitdagingen en kansen in 2024

Coca-Cola's management verwacht dat inflatie zal matigen in 2024. Het bedrijf gelooft in zijn vermogen om vergelijkbare winstgroei te realiseren, ondanks deze uitdagingen op dit moment. De verwachte aangepaste EPS-groei van 4-5% in 2024 weerspiegelt deze uitdagingen, maar toont ook aan dat Coca-Cola's merkportfolio en volumegroei nog steeds sterke pilaren zijn voor toekomstige topline momentum.

Coca-Cola's recente verhoging van het kwartaaldividend tot $0.485 per aandeel bevestigt verder zijn toewijding aan aandeelhouderswaarde en versterkt zijn status als een Dividend Koning. Met een uitkeringsratio van ongeveer 70% van de geschatte FY24 aangepaste EPS, biedt Coca-Cola een aantrekkelijk rendement voor dividend-inkomstengerichte beleggers, ondersteund door solide koopkracht op huidige niveaus.

SiriusXM: Een risicovolle maar kansrijke investering

SiriusXM onderscheidt zich door zijn abonnementsmodel, een zeldzaamheid in de wereld van radio, met 34 miljoen abonnees die zorgen voor een voorspelbare inkomstenstroom. Toch, met een P/E van slechts 12,5, zijn er zorgen.

Hoewel Buffett onlangs zijn aandeel in het bedrijf met 30 miljoen aandelen heeft verhoogd, suggereren de uitdagingen waarmee SiriusXM wordt geconfronteerd - zoals een hoge uitstroom van klanten tijdens de pandemie en een economisch klimaat gekenmerkt door hoge inflatie en stijgende leenkosten - dat deze huidige korting misschien wel gerechtvaardigd is.

De aandelenkoers van SiriusXM sinds de beursgang:

Meer lezen over SiriusXM: Waarom Warren Buffett in dit risicovolle radio aandeel investeert

Berekening en betekenis van ROE

De ROE, ofwel het rendement op eigen vermogen, wordt berekend als de netto winst gedeeld door het eigen vermogen van de aandeelhouders. Voor Liberty SiriusXM Group resulteert dit in een ROE van 7,8%, gebaseerd op de netto winst van $1 miljard gedeeld door $13 miljard aan eigen vermogen over de afgelopen twaalf maanden tot december 2023. Dit betekent dat het bedrijf $0,08 winst genereert voor elke dollar aan eigen vermogen, een indicatie van de winstgevendheid en financiële gezondheid van het bedrijf.

ROE in perspectief

Hoewel de ROE van Liberty SiriusXM Group op het eerste gezicht niet bijzonder aantrekkelijk lijkt, vooral in vergelijking met de industrie gemiddelde van 12%, hebben we een opmerkelijke netto-inkomensgroei van 19% over de afgelopen vijf jaar waargenomen. Dit suggereert dat er andere factoren zijn die bijdragen aan de positieve inkomensontwikkeling van het bedrijf, zoals strategische beslissingen van het management of een lage uitkeringsratio.

In vergelijking met de gemiddelde netto-inkomensgroei in de industrie van 13% in dezelfde periode, valt de groei van Liberty SiriusXM Group opvallend hoger uit. Dit benadrukt de mogelijkheid dat het bedrijf effectief gebruik maakt van zijn ingehouden winsten, gezien het feit dat er momenteel geen dividend wordt uitgekeerd.

Het feit dat Liberty SiriusXM Group geen dividend uitkeert, wijst erop dat alle winsten worden her-investeerd in het bedrijf. Dit heeft duidelijk bijgedragen aan de behoorlijke winstgroei die het bedrijf heeft ervaren.

Lees ook: Beste vastgoedfondsen in 2024

McDonald's: consistentie in fastfood

Deze fastfood-gigant vertoont parallellen met Coca-Cola in zijn wereldwijde reikwijdte en vermogen om te groeien onder verschillende economische omstandigheden. Ondanks de inflatiedruk, realiseerde McDonald's een indrukwekkende 9% groei in vergelijkbare winkelverkopen vorig jaar. Met een P/E van 24,5 en een dividendrendement van 2,4%, presenteert McDonald's zich als een stabiele keuze voor beleggers op zoek naar een passief inkomen binnen hun portfolio. Alhoewel Buffett in verhouding een vele malen kleiner belang in McDonalds heeft, aangezien het aandeel aangehouden wordt door New England Asset Management, een dochteronderneming van Berkshire, is het bedrijf interessant eens naar te kijken.

De aandelenkoers van McDonald´s de afgelopen 20 jaar:

Sinds de opening van het eerste restaurant in 1940 heeft McDonald's er een mooie groei op zitten. Met een jaarlijkse omzet van $25,49 miljard en een nettowinst van $8,46 miljard in FY 2023, blijft McDonald's sterke dominantie vertonen in de wereldwijde fastfoodindustrie.

De kracht van McDonald's ligt in zijn ongeëvenaarde merkwaarde, innovatieve technologie-initiatieven en zijn uitgestrekte vastgoed portefeuille. Als het 11e meest waardevolle merk ter wereld, met een merkwaarde van bijna $51 miljard, domineert McDonald's de restaurantindustrie.

De keten is niet alleen beroemd om zijn smakelijke frietjes maar ook om zijn uitgekiende vastgoedstrategie. Met duizenden locaties wereldwijd op premium locaties, bezit McDonald's niet alleen de grond waarop zijn restaurants staan, maar opereert het ook als verhuurder voor zijn franchisenemers, wat een aanzienlijke inkomstenbron vormt.

De technologische vooruitgang van McDonald's, waaronder zelfbedieningskiosken, mobiele bestellingen en betalingssystemen, evenals de acquisitie van Dynamic Yield, positioneren het als een toekomstgericht restaurant/fastfoodketen. Deze initiatieven hebben het potentieel om de klantenervaring te verbeteren en McDonald's te onderscheiden van de concurrentie.

Het franchisebedrijfsmodel, hoewel succesvol, stelt McDonald's wel bloot aan risico's zoals financiële achteruitgang en mismanagement onder franchisenemers. Bovendien hebben verstoringen in de toeleveringsketen en het gebrek aan medewerkerstevredenheid invloed op de operationele efficiëntie en het merkimago. Om deze hindernissen te overwinnen, moet McDonald's voortbouwen op zijn sterke punten en strategisch navigeren door de complexe fastfoodindustrie.

De kansen voor McDonald's liggen in het aanboren van nieuwe markten, het introduceren van gezondere menu-opties en het uitbreiden van zijn technologische innovatie. Door zich aan te passen aan de groeiende vraag naar gezond voedsel en door te innoveren met producten zoals de McPlant, kan McDonald's een breder publiek aanspreken. Bovendien biedt de uitbreiding van digitale diensten, zoals mobiel bestellen en McDelivery in samenwerking met UberEats en DoorDash, nieuwe mogelijkheden om klanten te bereiken en de verkoop te stimuleren.

Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Kijk dan eens bij DeGiro #AD

Kansrijke ondergewaardeerde sectoren?

Coca-Cola en McDonald's met hun ,in vergelijking tot de markt, lage P/E-ratio's, benadrukken de aantrekkelijkheid van de voedsel- en drankensector voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele groei met een lager risico. SiriusXM biedt een uniek scenario dat de potentie heeft om waarde te leveren, hoewel met enige voorbehoud gezien het hogere risico. Het is geen wonder dat elke van deze aandelen in Warren Buffett zijn portfolio te vinden zijn, ik ben dan ook benieuwd hoe ze zich verder zullen ontwikkelen over de aankomende kwartalen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl