Rens Boukema

17 dec 2023

Aandeel analyse: Kan TSMC gaan verassen in 2024?

In het kort:

  • TSMC is 's werelds grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders, gevestigd in Hsinchu, Taiwan, en speelt een cruciale rol in de wereldwijde productie van computerchips en halfgeleiders.

  • Het bedrijf staat bekend om geavanceerde productietechnologieën en heeft een dominante positie in de markt, met betrokkenheid bij de productie van chips voor diverse toepassingen, waaronder auto's, mobiele telefoons en elektronica.

  • TSMC is onderdeel van de geopolitieke strijd tussen de Verenigde Staten en China vanwege zijn cruciale rol in de wereldwijde toeleveringsketen van halfgeleiders.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) is 's werelds grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders, gevestigd in Hsinchu, Taiwan. Het bedrijf speelt een cruciale rol in de wereldwijde productie van computerchips en halfgeleiders, en het is een belangrijke speler in de technologiesector.

TSMC is betrokken bij de productie van een breed scala aan chips die worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder auto's, mobiele telefoons, elektronica en meer. Het bedrijf staat bekend om zijn geavanceerde productietechnologieën en heeft een dominante positie in de markt. TSMC is ook het doelwit van geopolitieke strijd tussen de Verenigde Staten en China vanwege zijn cruciale rol in de wereldwijde toeleveringsketen van halfgeleiders.

Voor Berkhsire Hathaway was de locatie van TSMC in Taiwan een reden om de aandelen begin dit jaar te verkopen, wel benadrukken ze de voorsprong van het bedrijf op de concurrentie:

Recente kwartaalresultaten

De prognose voor het huidige kwartaal wijst op een mogelijke daling van 4.7% in de jaar-op-jaaromzet. Desondanks toonde het laatste gerapporteerde kwartaal een positieve verrassing van 3.86% op de omzet.

TSMC, opgericht in 1987, is een van 's werelds grootste toegewijde chipfoundry, de verschuiving naar het fabless businessmodel en voortdurende technologische vooruitgang hebben het bedrijf gunstig beïnvloed. Met een klantenbestand waaronder Apple en Nvidia, lijkt TSMC goed gepositioneerd om cutting-edge process-technologieën toe te passen op zijn ontwerpen.

Lees ook: Waarom analisten enthousiast blijven over dit alsmaar stijgende halfgeleider aandeel

In het geval van TSMC stelt het fabless model het bedrijf in staat om zich te richten op geavanceerde productietechnologieën en zijn dominante positie in de markt te behouden, zonder zelf de productievoering te beheren. In plaats daarvan werkt TSMC samen met externe leveranciers, zoals contractfabrikanten, voor de feitelijke fabricage van de chips. Dit stelt het bedrijf in staat om te profiteren van kortere time-to-market, lagere kosten en minder risico's, terwijl het zich blijft concentreren op zijn expertisegebieden

Het fabless model is heel gebruikelijk in de halfgeleider- en semiconductorindustrie, waar het ontwerp en de ontwikkeling van chips centraal staan, terwijl de feitelijke productie wordt uitbesteed aan gespecialiseerde derde-partij leveranciers.

Dividend

TSMC heeft onlangs een dividend van $0.47 per aandeel aangekondigd, met een verwachte uitbetaling op 11 januari 2024. De dividendgeschiedenis van het bedrijf sinds 2016 toont consistente uitbetalingen op kwartaalbasis. De huidige dividendopbrengst is 1.78%, met een verwachte stijging tot 1.81% in de komende 12 maanden.

De aandelenkoers van TSMC aandelen de afgelopen twee decennia:

Winstdaling en verwachtingen

Ondanks de aandelen stijging in het afgelopen jaar heeft TSMC eerder dit jaar te maken gehad met de grootste winstdaling in bijna vijf jaar, aangezien de vraag naar consumentenelektronica is afgenomen. Het bedrijf overtrof echter de analistenverwachtingen, en CEO C.C. Wei benadrukte tijdens de recente earnings call dat ze tekenen zien van stabilisatie in de vraag naar pc's en smartphones.

Voor het lopende kwartaal wordt verwacht dat TSMC een winst per aandeel (EPS) van $1.34 zal rapporteren, wat vooralsnog een jaar-op-jaar verandering van -26.4% vertegenwoordigt. Voor het huidige fiscale jaar wijst de consensus earnings estimate van $4.97 op een verandering van -24.4% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lees ook: Dit aandeel verhoogt dividend en zet mooie kwartaalcijfers neer

Voor het komende fiscale jaar geeft de consensus earnings estimate van $5.80 een verandering van +16.8% aan ten opzichte van wat TSMC naar verwachting een jaar geleden zou rapporteren. De hoop is dat het bedrijf in 2024 weer een stijgende lijn zal laten zien, waarbij het de resultaten van 2023 zeker zou moeten kunnen overtreffen.

Terwijl winstgroei een superieure indicator is van de financiële gezondheid van een bedrijf, is het ook van cruciaal belang dat het bedrijf zijn inkomsten kan laten groeien. Voor TSMC wordt voor het huidige kwartaal een jaar-op-jaar verandering van -4.7% in de omzet geschat. Voor het lopende en komende fiscale jaar geven schattingen van respectievelijk $66.45 miljard en $80.46 miljard een verandering van -12.4% en +21.1% aan. Ook hier wordt dus een goed 2024 voorspelt, waarbij de weg omhoog weer ingezet moet gaan worden.

Laatst gerapporteerd resultaten

In het laatste gerapporteerde kwartaal meldde TSMC een omzet van $17.28 miljard, wat een jaar-op-jaar verandering van -14.6% vertegenwoordigt. De EPS van $1.29 voor dezelfde periode vergeleken met $1.79 van een jaar geleden.

Ten opzichte van de consensus schatting van $16.64 miljard vertegenwoordigen de afgelopen gerapporteerde derde kwartaalinkomsten een verrassing van +3.86%. Het bedrijf overtrof de consensus EPS-schattingen in elk van de laatste vier kwartalen en overtrof de schattingen voor de omzet twee keer in deze periode.

Lees ook: Intel zet vol in op AI-chips, maar is het concurrentie voor AMD en NVDIA?

Conclusie

Met een dominante positie in de wereldwijde technologiesector, staat TSMC bekend om zijn geavanceerde productietechnologieën en speelt het een cruciale rol in de toeleveringsketen van halfgeleiders.

Berkshire Hathaway verkoos eerder dit jaar zijn aandelen vanwege geopolitieke overwegingen, met de locatie van TSMC in Taiwan als kritisch punt. Niettemin benadrukten ze de voorsprong van het bedrijf op de concurrentie, wat aangeeft dat het bedrijf, ondanks uitdagingen, sterk blijft in haar leidende positie in de markt.

De recente kwartaalresultaten van TSMC tonen een positieve verrassing in de omzet, ondanks een voorspelde daling. De overgang naar het fabless businessmodel en voortdurende technologische vooruitgang hebben het bedrijf gunstig beïnvloed, waardoor het goed gepositioneerd is om cutting-edge technologieën toe te passen op ontwerpen voor klanten als Apple en Nvidia.

Het dividendbeleid van TSMC, met consistente kwartaaluitbetalingen sinds 2016, biedt stabiliteit aan investeerders, met een verwachte stijging in de dividendopbrengst in de komende 12 maanden. Ondanks de grootste winstdaling in bijna vijf jaar, overtrof TSMC de analistenverwachtingen, wat aangeeft dat het bedrijf veerkrachtig is in het omgaan met marktfluctuaties.

Terwijl de winstverwachtingen voor het huidige kwartaal en fiscale jaar een daling suggereren, wijst de consensus voor het komende fiscale jaar op een positieve trend met een verwachte groei van +16.8%. De hoop is dat TSMC in 2024 een opwaartse koers zal laten zien, mogelijk de resultaten van 2023 overtreffend. Over het algemeen onderstrepen de financiële prestaties en strategische benaderingen van TSMC zowel de uitdagingen als de kansen in de snel evoluerende halfgeleiderindustrie.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl