Michiel Vermeulen

6 mrt 2023

Twee Interessante Dividend Aandelen

Om een passief inkomen te genereren aan de hand van dividend zijn een aantal zaken van belang. Ten eerste vanzelfsprekend het dividendrendement. Hoe hoger dit is, hoe minder kapitaal er nodig is om een degelijk bedrag aan inkomen te vergaren. Pas wel op: een onrealistisch hoog dividendrendement is ook vaak te mooi om waar te zijn. Vaak zijn zulke hoge percentages niet houdbaar en zal het dividend vroeg of laat verlaagd worden of zelfs helemaal worden geschrapt.

Ten tweede is de dividendgroei een belangrijke factor. Wanneer het dividend immers niet of nauwelijks wordt verhoogd, dan zal de reële waarde van je passieve inkomen over de loop tijd van tijd steeds minder worden door de inflatie. Een degelijk dividendaandeel verhoogt haar dividend daarom met een percentage verkieslijk ruim boven dat van de inflatie. Tot slot spelen de pay-out ratio en competitieve voordelen van het bedrijf in kwestie een essentiële rol.

De pay-out ratio geeft aan hoeveel van de totale winst wordt gebruikt om dividend uit te keren. Een pay-out ratio van 90% vertelt dus dat voor elke €1 winst, €0,90 aan dividend wordt uitgekeerd. Dit betekent dat het bedrijf weinig mogelijkheden heeft om haar winst te herinvesteren, omdat vrijwel alles meteen richting de aandeelhouders gaat. Een lage pay-out ratio wordt daarom doorgaans gezien als aantrekkelijker: op deze manier heeft het bedrijf meer ruimte om haar dividend in de toekomst te verhogen en kan het ondertussen uitbreiden door kapitaal vrij te houden om te herinvesteren. Een pay-out ratio van boven de 80% is over het algemeen gevaarlijk en een pay-out ratio hoger dan 100% problematisch. Het dividend is dan hoger dan de jaarlijkse nettowinst.

Naast de pay-out ratio geven de competitieve voordelen een sterke indicatie af over de toekomst van het bedrijf. Indien het bedrijf over sterke competitieve voordelen beschikt, dan zal het dividend in de toekomst erg betrouwbaar zijn, omdat het bedrijf jaar in, jaar uit hoge winsten kan neerzetten.

Een goed dividendaandeel beschikt idealiter over alle factoren die net benoemd werden. In dit artikel bespreken we twee aandelen die naar mijn idee aan al deze elementen voldoen en beleggers voorzien van een mooi passief inkomen. Een goede belegging beschikt mogelijk echter over nog andere factoren die niet worden aangehaald in dit artikel. Dit artikel dient daarom uitsluitend als een inspiratiebron voor potentieel interessante beleggingen. Doe vooraf altijd gedegen eigen onderzoek voor dat je een aandeel koopt.

Union Pacific Corporation ($UNP)

Union Pacific Corporation trapt het artikel af als eerste aandeel dat we gaan behandelen. UNP is een van de grootste spoorwegmaatschappijen in de Verenigde Staten en levert transportdiensten voor een breed scala aan goederen, waaronder landbouwproducten, chemicaliën, energie en industriële producten. Union Pacific Railroad verbindt 23 staten in het westelijke deel van Amerika per spoor en vormt daarmee een cruciale schakel in de wereldwijde toeleveringsketen. Het gediversifieerde bedrijfsmodel van UNP, de sterke marktpositie en de focus op efficiëntie en waardecreatie hebben geresulteerd in een consistente omzetgroei en een robuuste winstgevendheid door de jaren heen.

Aandeelhouders hebben hier al deze tijd flink van mee kunnen profiteren. Het bedrijf verhoogt haar dividend al 16 jaar lang elk jaar structureel en dit gebeurt in rap tempo. De afgelopen vijf jaar steeg het dividend met gemiddeld 15% per jaar. Momenteel keert Union Pacific Corporation een dividendrendement uit van 2,5% wat erg goed is in verhouding met de dividendgroei van 15% per jaar.

Momenteel word 45% van de nettowinst gebruikt om uit te keren als dividend aan de aandeelhouders. Ook dit ziet er erg goed uit: het bedrijf heeft nog voldoende middelen over om te herinvesteren en om het dividend in de toekomst nog verder te verhogen. Ik zie dan ook geen reden waarom het dividend op de lange termijn niet stukken hoger zal liggen dan vandaag.

Union Pacific Corporation heeft wat betreft de competitieve positie bovendien weinig te vrezen. Union Pacific wordt beschouwd als de meest succesvolle spoorwegmaatschappij dankzij haar uitgebreide spoorwegnetwerk en uiteenlopende activiteiten. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om als nieuwe onderneming toe te treden tot de markt van UNP. In de staten waar Union Pacific actief is, heeft het daarom vrijwel een monopolie op het vervoer over de spoorwegen.

Naar mijn mening voldoet dit bedrijf aan alle vooraf benoemde criteria om als kansrijk dividendaandeel te kunnen worden bestempeld. Het bedrijf heeft een mooi trackrecord wat betreft het betalen- en verhogen van haar dividend en beschikt over een stabiele financiële positie en sterke competitieve voordelen. Mijn conclusie is dan ook dat Union Pacific Corporation zonder twijfel het bekijken waard is.

T. Rowe Price Group ($TROW)

T. Rowe Price is een vermogensbeheerder die zich voornamelijk focust op het aanbieden van actief beheerde beleggingsfondsen. Het bedrijfsmodel van T. Rowe Price zorgt voor een sterke, terugkerende stroom van commissie- en fondsinkomsten, omdat klanten doorgaans niet snel wisselen van vermogensbeheerder en jaarlijks fondskosten moeten betalen. Dit stelt T. Rowe Price in staat om haar dividend al decennia lang structureel te verhogen en op deze manier haar aandeelhouders te belonen.

Aandeelhouders van TROW kunnen vandaag de dag een dividendrendement van maar liefst 4,30% per jaar verwachten. Voor een bedrijf van deze kwaliteit is dat erg aantrekkelijk. T. Rowe Price voldoet namelijk aan alle eisen om als een betrouwbaar dividendaandeel bestempeld te kunnen worden. Het bedrijf verhoogt al 36 jaar lang haar dividend structureel met een gemiddelde groei van 16% per jaar over de afgelopen vijf jaar. Een bedrijf dat al zolang haar dividend verhoogt en dit ook nog in een uitzonderlijk snel tempo doet, heeft altijd direct mijn interesse.

Van de totale winst wordt 60% besteed aan het dividend. We moeten hierbij echter wel goed opletten: de pay-out ratio is namelijk een momentopname. De nettowinst van T. Rowe Price is afgelopen jaar met 50% gedaald, waardoor de pay-out ratio eenmalig uitzonderlijk hoog is. De daling van de winst is toe te schrijven aan de cyclishe aard van het bedrijf. Wanneer de beurzen dalen, zullen de inkomsten automatisch afnemen. Wanneer de beurzen weer stijgen – en die tijd zal ongetwijfeld weer komen – zullen de winsten weer naar een genormaliseerd niveau stijgen.

De competitieve voordelen van T. Rowe Price zijn eveneens erg sterk. Dit komt tot uiting in de lock-in-effecten en de hoge overstapkosten, maar ook in de goede resultaten die TROW behaalt. Deze goede beleggingsresultaten houden zeer waarschijnlijk verband met de beleggingsfilosofie van TROW. De beleggingsfilosofie kan worden gezien als een variant van value investing met de nadruk op het kopen van "kwaliteit en groei voor een redelijke prijs". Deze aanpak is in tot op heden erg succesvol gebleken.

Al met al verdient T. Rowe Price om deze redenen zeker een plekje in dit artikel. Als je meer informatie wilt lezen, dan raad ik je aan om even een uitgebreide bedrijfsanalyse te lezen. Deze kun je hier vinden. Houd er wel rekening mee dat dit absoluut geen beleggingsadvies is en enkel dient als inspiratie voor verder en diepgaander onderzoek.

Zelfstandig verantwoord beleggen

Dit artikel bevat twee - naar mijn idee – interessante dividendaandelen met een korte analyse en uitleg. Dit is echter absoluut geen beleggingsadvies en kan ook niet zo worden geïnterpreteerd. Wanneer je op een verantwoorde manier wilt beleggen, dan is het noodzakelijk om altijd je eigen huiswerk te doen. Dit betekent dat je zelf op een inhoudelijke manier achterhaalt waarom een belegging interessant kan zijn en welke risico’s erbij komen kijken. Het is bovendien belangrijk om als belegger in staat te zijn je huiswerk te doen, zodat je niet afhankelijk hoeft te zijn van derde partijen. Het is daarom uiteindelijk aan jou om te bepalen om wel of te niet beleggen in de bovengenoemde dividend aandelen. Hopelijk brengt dit artikel je wel op ideeën en helpt het om een ander perspectief te horen op deze kansrijke dividend betalers!