Rabi Safi

13 mrt 2023

Twee defensieve aandelen in een lastig markt

In deze volatiele tijden op de markt kijk bekijk ik regelmatig aandelen die jullie in de comments plaatsen. Als er interessante tussen zitten dan deel ik dat ook met jullie.


 
Hoewel de markt weer begon te stijgen en eerdere verliezen grotendeels werden gecompenseerd, blijft het wankel op de beurzen. Bankaandelen leden enorme verliezen als gevolg van de problemen bij Silicon Valley Bank. Ondertussen wachten beleggers gespannen af wat de inflatie cijfers in de VS zullen zijn morgen. In deze tijden krijg ik regelmatig beleggers aan de deur die vragen of er goede defensieve aandelen te vinden zijn.


 
Om die reden heb ik gezocht naar bedrijven die niet alleen weerstand kunnen bieden tegen de storm, maar ook hun winst zien groeien, geliefd zijn bij analisten en dit jaar zijn stabiel.


 
Deze bedrijven hebben weinig schulden en een driemaands "beta" onder 1, wat betekent dat ze minder volatiel zijn dan de bredere markt. Beta meet volatiliteit & dit heb ik al eens uitgelegd. Ze hebben ook een dividendrendement boven de 1%, verwachten dat de winst per aandeel groeit voor 2023 en zijn dit jaar stabiel qua koers. Bovendien hebben de aandelen van deze bedrijven een koopadvies van een meerderheid van de analisten die hen volgen.

1. Microsoft

Met een marktkapitalisatie van meer dan $1,8 biljoen is Microsoft de grootste naam op de lijst. De tech-reus heeft een driemaands beta van 0,9 en daarmee minder volatiel dan de markt en weinig schuld tegenover hun vermogen. Die verhouding is namelijk 42,6%. Het heeft ook een dividendrendement van 1,1% en er wordt verwacht dat de winst per aandeelgroei in 2023 1% zal zijn. Dit is knap in deze markt en in hun sector.


 
Ongeveer 69% van de analisten die het aandeel volgen, heeft een koopadvies voor Microsoft. Andrew St. Pierre van Credit Suisse is een van hen en hij heeft Microsoft toegevoegd als een van zijn topkeuzes voor maart. Dit komt voornamelijk door het grote belang van het bedrijf in kunstmatige intelligentie met ChatGPT. Microsoft mag 75% van alle winst in handen, als het zo ver is en krijgt speciale toegang voor Bing.


 
In een analyse schreef hij dit: "MSFT heeft een pad om $40 miljard aan omzet te genereren door ChatGPT te integreren in zijn suite van toepassingen ($33,6 miljard uit de adoptie van Office) en meer dan $2 aan EPS-potentieel (~$1,82 uit de adoptie van Office), waarschijnlijk over een periode van 5+ jaar (ongeveer 3-5% per jaar toevoegend aan omzet- en EPS-groei). Hij is dus flink positief over Microsoft en het is voor mij ook een belangrijke positie in mijn portefeuille.

2. Corteva

CTVA heeft dit jaar een stijging van 1,3% laten zien en wordt door 61,5% van de analisten die het aandeel volgen aanbevolen als koop. Het bedrijf heeft een relatief lage driemaands beta van 0,8 en is daarmee minder volatiel dan Microsoft. Een verwachte winst per aandeelgroei van 8% voor 2023. Met een huidig dividendrendement van 1% en een beeldschone balans waar je maar 6,9% schuld tot eigen vermogen ratio ziet, is het bedrijf erg financieel gezond.

Corteva is een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van landbouwtechnologie en produceert zaden, gewasbeschermingsmiddelen en digitale oplossingen voor de landbouwsector.