Rens Boukema

apr 22

Kwartaalcijfers: waarom dit AI bedrijf nu interessant gewaardeerd lijkt

In het kort:

  • Analisten verwachten een kwartaalwinst van $1,51 per aandeel voor Alphabet, wat een jaar-op-jaar stijging van 27,4% zou betekenen, met een verwachte omzetstijging van 12,7% tot $78,79 miljard.

  • Belangrijke ontwikkelingen voor Google omvatten integratie van AI in zoekopdrachten, mogelijke overnamegesprekken met HubSpot.

  • Specifieke focus gaat uit naar de marges en groei binnen de Google Cloud divisie, en de advertentie-inkomsten, welke vorig kwartaal tegenvielen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, staat op het punt de kwartaalcijfers voor het eerste kwartaal van 2024 te publiceren, waarbij analisten een aanzienlijke jaar-op-jaar groei in zowel winst als omzet verwachten. De winst per aandeel wordt geschat op $1,51, wat een indrukwekkende stijging van 27,4% ten opzichte van het vorige jaar zou betekenen. De totale omzet wordt verwacht te stijgen naar $78,79 miljard, een toename van ruim 12,7% vergeleken met het jaar daarvoor.

Na een teleurstellende reactie op de advertentie-inkomsten een kwartaal geleden, waarbij Alphabet zijn totale inkomsten- en winst-ramingen overtrof maar iets achterbleef bij de verwachtingen van de advertentie-omzet, heeft de markt een nieuwe houding aangenomen ten aanzien van het aandeel. De initiële daling van meer dan 7% in de aandelenprijs was maar voor kort; aandelen herstelden zich snel en overtroffen de niveaus van voor de kwartaalcijfers al binnen enkele weken.

De aandelenkoers van Alphabet sinds de beursgang:

Analisten voorspellen dat Alphabet een omzet van $78,79 miljard zal rapporteren, een mooie stijging ten opzichte van de $69,79 miljard van het voorgaande jaar, hoewel dit een daling is ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze seizoensgebonden fluctuaties zijn niet ongewoon in de tech-industrie en schaden de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf niet noodzakelijkerwijs.

De winst per aandeel (EPS) wordt geschat op $1,51, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de $1,17 in hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor. Dit onderstreept de aanhoudende groei van Alphabet, als het de verwachtingen waar weet te maken natuurlijk. Bijzonder interessant voor beleggers is de verwachte voortdurende groei van Google Cloud, die een omzetstijging van meer dan 25,5% jaar-op-jaar liet zien tot $9,2 miljard in het vierde kwartaal van 2023. Analisten van Bank of America projecteren de cloud-omzet voor het eerste kwartaal op $9,34 miljard, met een sterke kans op verbeterde marges, wat een positief teken zou zijn voor Alphabet’s algemene winstgevendheid.

Lees ook: Zijn Bitcoin mining bedrijven nog een kansrijke investering?

De balans van Aphabet

Per december 2023 had Alphabet een schuld van $12,9 miljard, vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Deze schuld is significant lager in vergelijking met de kasreserve van het bedrijf, dat op een indrukwekkende $110,9 miljard stond, resulterend in een nettokaspositie van $98,0 miljard. Deze positie geeft Alphabet een aanzienlijke financiële armslag en illustreert zijn vermogen om investeringen te financieren of eventuele economische schokken op te vangen zonder afhankelijk te zijn van externe financiering.

Een kijk op de meest recente balans van Alphabet toont $81,8 miljard aan kortetermijnverplichtingen en $37,2 miljard aan langlopende verplichtingen. De liquide middelen, inclusief $48,0 miljard aan debiteuren die binnen een jaar te innen zijn, overstijgen de totale verplichtingen. Dit duidt op een overschot van $39,9 miljard in liquide activa boven totale verplichtingen, wat suggereert dat Alphabet niet alleen zijn schulden comfortabel kan beheren, maar ook extra financiële flexibiliteit heeft.

Bij het naderen van de kwartaalcijfers zijn er een paar specifieke gebieden waar beleggers waarschijnlijk op zullen letten. Ten eerste, de advertentie-inkomsten van YouTube, die in het laatste kwartaal van 2023 met 15,5% zijn gestegen, blijven indruk maken met een uitbreiding van het marktaandeel als we kijken naar kijkuren, zelfs boven platforms zoals Netflix.

Ten tweede zou de cloud-computing divisie van Alphabet, die vorig jaar voor het eerst winstgevend werd, opnieuw een positieve verrassing kunnen zijn. De voorspelbaarheid van deze divisie verbetert, wat de risico's van onaangename verrassingen vermindert en potentieel bijdraagt aan een stabielere waardering van Alphabet’s aandelen.

Verder is er aanzienlijke aandacht voor de integratie van kunstmatige intelligentie in Google's producten en diensten, wat nieuwe kansen en risico's met zich meebrengt. De recente Google Cloud Next conferentie en aankondigingen over AI-integraties wijzen op de ambitie van Alphabet om een leidende rol te spelen in de AI-gedreven marktveranderingen.

Alphabet heeft zijn inzet voor AI verdubbeld door de introductie van de Google Axion Processor, een aangepaste chip ontworpen voor datacenters, wat de potentie heeft om kosten te beheren en de afhankelijkheid van externe leveranciers zoals Nvidia op termijn te gaan verminderen. Deze beweging past binnen een bredere trend waarbij grote techbedrijven, waaronder Microsoft, Amazon en Meta Platforms, hun eigen aangepaste AI-chips introduceren om de efficiëntie te verhogen en technologische onafhankelijkheid te bevorderen.

De aantrekkelijkheid van Alphabet als een toonaangevende investering onder prominente miljardairs zoals Bill Ackman, Chase Coleman, en David Tepper wijst op een breder vertrouwen in het potentieel van het bedrijf binnen de sector van kunstmatige intelligentie (AI). Deze investeerders, bekend om hun strategische en vaak vooruitstrevende investeringsbenaderingen, zien Alphabet als een centrale kracht in de evolutie van AI-technologie.

Ackman benadrukt specifiek Alphabet's langetermijnpotentieel in AI, wat ondersteund wordt door zijn eigen ontworpen AI-chips en substantiële cloud-verwerkingscapaciteit. Deze elementen stellen Alphabet in staat om een leidende rol te gaan spelen in de AI-revolutie, een industrie die naar verwachting, zoals we allemaal nu wel weten, exponentieel zal groeien.

Hoewel sommige investeerders zich zorgen maken dat AI virtuele assistenten uiteindelijk traditionele zoekmachines zoals Google Search zouden kunnen vervangen, blijft Alphabet innoveren en zijn technologieën aanpassen. Het bedrijf heeft al eerder technologische en marktuitdagingen overwonnen, en de sterke stijging van de aandelenprijs sinds begin 2023 onderstreept het vertrouwen van de markt in zijn strategie en toekomstvisie.

Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

Verwacht wordt dat AI een krachtige stimulans zal zijn voor de groei van Google Cloud, wat op zijn beurt de algemene prestaties van Alphabet zal versterken. Daarnaast zijn er hoge verwachtingen van Alphabet's Waymo zelfrijdende auto-eenheid, vooral als de markt voor robotaxi's zich ontwikkelt. Dit illustreert Alphabet’s potentieel niet alleen als een tech-gigant in zoekmachines en advertenties, maar ook als een innovator in bijvoorbeeld nieuwe mobiliteitsoplossingen.

De solide cashpositie van Alphabet in combinatie met de vrij lage P/E ratio, welke nog steeds interessant lijkt als we kijken naar de groeivooruitzichten van Alphabet, maken het tot een aandeel waar op dit moment veel ogen op gericht zijn.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl