top of page

Waarom bedrijven massaal eigen aandelen inkopen

Dit jaar gaan bedrijven naar verwachting meer dan 1000 Miljard aan eigen aandelen terug kopen. Volgens S&P Global. Bedrijven kiezen dus overduidelijk voor aandeleninkoop in plaats van Divdend uitkeren. Ook Warren Buffett keerde stevige woorden uit naar mensen die zijn aandeleninkoopprogramma hebben bekritiseerd. Lees hier wat hij zei.


Er zijn twee manieren voor een bedrijf om kapitaal aan zijn aandeelhouders terug te geven: Dividend en aandeleninkoop. Hoewel beide hun eigen voordelen hebben, verschillen de factoren die de keuze tussen een dividend of aandeleninkoop bepalen van belegger tot belegger en van bedrijf tot bedrijf.

Een dividenduitkering stelt een bedrijf in staat om zijn winst aan zijn aandeelhouders uit te keren. Dividenden worden meestal per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks in contanten betaald. Hoewel dividenduitkeringen gebaseerd zijn op de winst van het bedrijf en nooit gegarandeerd zijn, vinden aandeelhouders het over het algemeen prettig om dividenduitkeringen gestaag te zien toenemen in de loop der tijd en staan vrij om dit uit te geven zoals ze dit zelf willen.

Aan de andere kant gebeurt een aandeleninkoop wanneer een bedrijf zijn aandelen op de open markt koopt om het aantal uitstaande aandelen te verminderen, wat de winst per aandeel en de waarde voor de aandeelhouders zal verhogen. (Minder uitstaande aandelen = hogere aandelenkoers en winst per aandeel) Daarnaast wordt het aantal verhandelbare aandelen schaarser waardoor de waarde van je aandelen dus ook omhoog gaan. Stel dat Bitcoin een aandeleninkoopprogramma had... dan zouden er dus elk jaar minder Bitcoins in omloop zijn en dus schaarser.

Dus, welke aanpak is het beste voor beleggers? Laten we beide opties vanuit vier verschillende invalshoeken bekijken.1. Belasting


Bij het kiezen tussen een dividend en een aandeleninkoop hangt de fiscale efficiëntie van elke optie af van verschillende factoren, waaronder de belastingtarieven en land van vestiging van de aandeelhouder/bedrijf zelf. Over het algemeen zijn aandeleninkopen voor beleggers in ontwikkelde markten belastingtechnisch efficiënter dan dividenduitkeringen.

Hier is een voorbeeld voor een Amerikaanse investeerder op de Amerikaanse markt. Bij een dividend betaalt het bedrijf een deel van zijn winst uit aan aandeelhouders, die vervolgens belasting betalen op basis van hun individuele belastingtarief voor gewoon inkomen. Bij een aandeleninkoop koopt het bedrijf aandelen terug van de open markt en annuleert ze vervolgens, waardoor het aantal uitstaande aandelen wordt verminderd. De aandeelhouder hoeft op dat moment geen belastingen te betalen. In plaats daarvan moet de aandeelhouder bij verkoop van de aandelen in de meeste gevallen langdurige kapitaalwinstbelasting betalen, die meestal lager is dan het gewone inkomstenbelastingtarief.

Buitenlandse investeerders die investeren op de Amerikaanse markt hoeven daarentegen geen vermogenswinstbelasting te betalen, maar dividenden zijn onderhevig aan een bronbelasting van 30%, wat betekent dat een investeerder slechts 70 cent ontvangt voor elke $1 dividend dat wordt uitgekeerd door hun investering.


In Nederland is er geen belasting op dividend voor kleinere beleggers omdat we een verdrag hebben met de VS, de W8BEN formulier die je invult bij je broker helpt hiermee. Je betaalt initieel 15%, maar dit is verrekenbaar met je inkomstenbelasting waardoor je dit bedrag terugkrijgt. Als je meer dan 5% van een bedrijf bezit, ben je wel onderhevig aan belasting als aanmerkelijk belang. Dus zelfs hier kan een aandeleninkoop beter zijn omdat je minder administratieve verplichtingen hebt.

In plaatsen waar dividenden en vermogenswinsten niet worden belast, zoals Hong Kong en Singapore, zijn er fundamenteel gezien geen verschillen wat betreft waardecreatie tussen aandeleninkopen en dividenden.

Dus, aandeleninkopen kunnen over het algemeen een betere optie zijn voor beleggers die hun belastingverplichtingen willen minimaliseren. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit kan variëren afhankelijk van je voorkeur en situatie.


2. Cashflow


Dividenduitkeringen leveren een stabiele kasstroom op die kan worden gebruikt voor herbelegging of om de dagelijkse kosten van beleggers te dekken. Hoewel de dividendbetalingen kunnen fluctueren afhankelijk van de winstgevendheid van het bedrijf, betalen veel bedrijven doorgaans een vast percentage van hun winst uit als dividend (genaamd de uitbetalingsratio), ongeacht de aandelenkoers.

Zolang het bedrijf blijft dividend uitkeren, zien aandeelhouders voortdurend rendement op hun investering.

Aan de andere kant genereren aandeleninkopen geen kasstroom. Daarom wordt het volledige rendement pas gerealiseerd wanneer de aandelen uiteindelijk worden verkocht. Maar dan heb je wel transactie kosten en in sommige landen een belasting op je winst.


Men kan echter argumenteren dat met de opkomst van goedkope online brokers, dividenduitkeringen niet langer nodig zijn omdat aandeelhouders de aandelen van het bedrijf kunnen verkopen wanneer ze willen zonder hoge kosten te betalen om hun gewenste kasstroom te behalen. Maar het verkopen van aandelen kan alleen zinvol zijn wanneer de prijs hoog is tijdens een gunstige markt. Het is veel minder aantrekkelijk om ze te verkopen wanneer de prijzen laag zijn tijdens een marktcrash.


3. Management


Dividendbetalingen ontmoedigen bedrijven om overtollig cash aan te houden, dat het management zou kunnen uitgeven aan roekeloze ondernemingen zoals slechte overnames.


In plaats daarvan moet een bedrijf dat dividend uitkeert zich blijven richten op de uitvoering van zijn bedrijfsvoering om zijn dividend en het vertrouwen van aandeelhouders te behouden of te laten groeien.

Aan de andere kant kan slecht management gemakkelijk leiden tot onverantwoordelijk gebruik van aandeleninkopen, wat de waarde van aandeelhouders vernietigt. Bijvoorbeeld, het beloningsbeleid van het management is vaak gekoppeld aan winstgevendheid, en management kan aandeleninkopen misbruiken om de winstgevendheid oppervlakkig op korte termijn te stimuleren. Dit kan hen een mooie bonus opleveren, maar het schaadt uiteindelijk de waarde van aandeelhouders op lange termijn. Minder verhandelbare aandelen leidt namelijk tot een lagere waardering zoals een lage P/E ratio.


4. Herinvesteringen


Wanneer een bedrijf een dividend uitkeert, ontvangt elke aandeelhouder contant geld dat evenredig is met hun aandelenbezit, ongeacht of ze het geld 'nodig' hebben. Als gevolg hiervan moet een belegger die het geld niet nodig heeft voor uitgaven op zoek gaan naar de beste mogelijkheid om zijn dividend te herinvesteren, wat voor sommigen een uitdagende en tijdrovende inspanning kan zijn.

Daarentegen vertrouw je bij aandeleninkopen in wezen op het management van het bedrijf en laat je hen doen wat zij denken dat het beste is met het geld van het bedrijf. Hoewel aandeleninkopen gemakkelijker lijken, is het belangrijk om te onthouden dat je wat controle opgeeft. Daarom is het cruciaal om de kapitaal allocatie strategie van een bedrijf te begrijpen als je van plan bent te investeren in een bedrijf dat prioriteit geeft aan aandeleninkopen. Als je in een bedrijf belegt, dan alloceren zij kapitaal voor je om het te laten renderen. Om deze redenen worden dividenden vaak gezien als een flexibeler herinvesteringsalternatief voor beleggers.


Nog een perspectief..

Zowel dividenden als buybacks hebben voor- en nadelen. Dividenden genereren een stabiele geldstroom die geweldig is voor beleggers die op zoek zijn naar passief inkomen om hun levensstijlkosten te financieren.


Aan de andere kant zijn aandeleninkoopprogramma's een fiscaal efficiënte manier om waarde te creëren voor aandeelhouders, mits ze op verantwoorde wijze worden gebruikt. Uiteindelijk hangt het af van wat de belegger zoekt.


Als je regelmatig inkomen nodig hebt, is een dividend aandeel misschien de betere optie.


Zo niet, dan is een aandeleninkoopprogramma in handen van competente managementteams een geweldige manier om eigendom in een hoogwaardig bedrijf op te bouwen op de lange termijn."Wanneer je te horen krijgt dat alle aandeleninkopen schadelijk zijn voor aandeelhouders of voor het land, of bijzonder voordelig voor CEO's, dan luister je naar een economische ongeletterde of een welbespraakte demagoog", zei Warren Buffett - Lees nu verder!


1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..