top of page

ASML boekt goede cijfers, toch maken beleggers zich zorgen

Belangrijke cijfers in het kort:


Dus hier zijn de sappige details: hun nettowinst voor het kwartaal dat eindigde op 31 maart was maar liefst 1,96 miljard euro ($2,15 miljard), bijna 3 keer hoger dan de 695 miljoen euro van een jaar geleden. En dat is nog niet alles - hun omzet steeg met 91% tot 6,74 miljard euro.


Belangrijke cijfers in het kort:

  • Brutomarge van 50,6%, iets lager dan in het vierde kwartaal van 2022 maar hoger dan in het eerste kwartaal van 2022

  • Nettowinst steeg met 8% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022 en 47% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. omzet steeg 91% op jaar basis.

  • Netto-boekingen van €3,8 miljard, waarvan €1,6 miljard EUV

  • Richtlijnen voor het tweede kwartaal van 2023: netto-omzet tussen €6,5 miljard en €7,0 miljard en brutomarge tussen 50% en 51%

  • Richtlijnen voor het volledige jaar 2023: omzetgroei van meer dan 25% ten opzichte van 2022

  • 400 Miljoen aandelen inkoop

  • Zien gemixte signalen van chip producenten die minder machines bestellen of orders cancelen. Toch is er flink meer vraag dan waar ze aan kunnen voldoen.

Deze cijfers overtroffen de verwachtingen van de analisten, die een nettowinst van 1,62 miljard euro op een omzet van 6,31 miljard euro hadden voorspeld, volgens Refinitiv.


Nu, ik weet dat sommigen van jullie zich zorgen maken over de exportbeperkingen die Nederland doorvoert, omdat die ASML kunnen raken. Maar maak je geen zorgen, want CEO Peter Wennink heeft gezegd dat hoewel sommige klanten hun leveringsschema's aanpassen, de vraag nog steeds hoger is dan hun capaciteit voor dit jaar. Ze hebben zelfs een orderachterstand van meer dan 38,9 miljard euro.


"De totale vraag overtreft nog steeds onze capaciteit voor dit jaar en we hebben momenteel een (order)achterstand van meer dan 38,9 miljard euro", zei hij.

Toch stelt dit beleggers niet gerust en daalt het aandeel. Voor degenen die het niet weten, ASML is het grootste technologiebedrijf in Europa qua marktkapitalisatie. Tegen de huidige waardering is de markt kapitalisatie van ASML 1/3 van het Nederlandse BBP.


ASML speelt een sleutelrol en is zelfs van geopolitiek belang, omdat het de markt voor lithografie apparatuur domineert, die wordt gebruikt om de minuscule schakelingen van chips te creëren. Deze chips zijn essentieel voor allerlei toepassingen, zoals smartphones, computers, auto's, cloud computing en kunstmatige intelligentie.


Maar ASML staat ook voor een aantal uitdagingen. Een daarvan is de exportbeperking die Nederland doorvoert - een beleid dat ASML zal beïnvloeden. Nederland heeft namelijk besloten om geen vergunning te verlenen voor de export van ASML's meest geavanceerde machines naar China, onder druk van de Verenigde Staten. Deze machines gebruiken extreem ultraviolet (EUV) licht om nog kleinere patronen te maken en zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de volgende generatie chips. Rabi heeft VVD kamerlid Queeny Rajkowski hierover gevraagd in een live gesprek.


Lees ook: Amerikaanse politici zijn woedend op Europa

Dit betekent dat ASML een belangrijke markt misloopt en mogelijk ook politieke spanningen veroorzaakt tussen Europa en China. Aan de andere kant kan ASML profiteren van de wereldwijde schaarste aan chips, die de vraag naar zijn apparatuur stimuleert. Bovendien heeft ASML een sterke concurrentiepositie en een innovatief vermogen die moeilijk te evenaren zijn door andere spelers.


ASML blijft op de korte termijn nog altijd relatief duur naar mijn mening. Als je de gemiddelde omzet groei van afgelopen 7 jaar neemt en dit extrapoleert kom ik op de onderstaande cijfers uit. Het moet voor mij een redelijk stukje dalen om het aan te kopen.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!
3 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page