F.A.Q.

Welke boeken kan ik gebruiken om te leren beleggen?


Naast dat zelf beleggen in de praktijk je veel zal leren, is de theorie ook belangrijk voor de basics. De theorie kan je bijvoorbeeld leren door het lezen van boeken. De boeken die hieronder staan, zijn voornamelijk voor beginnende beleggers en zullen je extra informatie geven over beleggen. Zoals de basis van beleggen, hoe je leert beleggen, verschillende inzichten over beleggen en strategieën. (De boeken staan niet op een specifieke volgorde).

Klik hier om alle boeken te zien.
Komt mijn dividend automatisch op mijn DeGiro account?


Ja. Je dividend wordt automatisch gestort bij je vrije ruimte op de dag van betaalbaarstelling door het bedrijf.
Op welke beurs kopen jullie het aandeel?


Voornamelijk op de beurs waar het bedrijf gevestigd is. Maar je kan uiteraard voor jezelf een eigen keuze maken. Bijvoorbeeld Tesla staat genoteerd in Amerika, maar is ook te kopen op de XETRA-beurs. Hier kun je zelf de afweging maken welke je koopt. Koop je Tesla op de Amerikaanse beurs via DeGiro, dan heb je lage transactiekosten maar wel een valutarisico. Koop je het op de XETRA-beurs, dan heb je geen last van valutarisico aangezien Tesla dan in € staat, maar je hebt dan wel hogere transactiekosten.
Ik kan een bepaald aandeel niet vinden op DeGiro, hoe kan dat?


Het kan voorkomen dat DeGiro het aandeel die jij wil kopen niet aanbiedt. Wat soms anders ook helpt is gebruik maken van de ISIN in plaats van de ticker. Voornamelijk op FlatEx is dat handig.
Hoe en waar doe je belastingaangifte en waar vul ik het W-8BEN formulier in?


Je belastingaangifte doe je via de overheid op het internet. Waar je het W-8BEN formulier invult is per broker verschillend. Bij DeGiro gaat dat via ‘Online formulieren’. Bij FlatEx zal je een (aanvullen door iemand met FlatEx)
Wat is dividend lekkage en hoe voorkom je dat?


Nog niet ge-update
Wat is DCA (Dollar Cost Averaging)?


DCA, staat voor Dollar Cost Averaging, is het gespreid kopen van aandelen van een bedrijf. Dit is een tactiek voor beleggen om het aandeel aan te kopen op bepaalde momenten gedurende een lange termijn. Bijvoorbeeld het aankopen van ETFs of een bepaald aandeel waar je de dalingen wil meepakken en de stijgingen. Dit doe je bijvoorbeeld door het aandeel dan een bepaalde dag in de maand aan te schaffen, zoals na de uitbetaling van je salaris.
Wat houdt de ex dividend datum in, record date en betaalbaarstelling?


Informatie wanneer een bedrijf nou dividend zal betalen en hoeveel dit is kan je hier terugzien. Het begint met een aankondigingsdatum. Dit is de datum, wanneer het bedrijf laat weten hoeveel dividend er wordt uitgekeerd en wanneer het betaald zal worden. Hierna komt de ex dividend datum, op deze dag zal het aandeel ex dividend noteren en bij de opening zal het aandeel dalen met dezelfde prijs als het dividend (mits er geen extern nieuws komt over het bedrijf). Vervolgens komt er een record date. Op de record date wordt gekeken wie recht heeft op het dividend. Als laatst is de betaalbaarstelling. Dit is de datum wanneer het bedrijf het dividend uitkeert.
Op welk moment moet ik dit aandeel kopen/ moet ik nu kopen of wachten?


Op welk moment je een aandeel moet kopen is moeilijk te voorspellen. Als je voor de lange termijn gaat beleggen maakt het instapmoment minder uit. Het hangt dus af van je eigen strategie (hoe lang je gaat beleggen en hoe), en bijvoorbeeld je visie op het aandeel (verwacht je een groei in het aandeel voor een jaar, vijf jaar of tientallen jaren).

Als je niet weet wanneer je wil instappen, maar wel elke dip en groei mee wil maken kan je gebruik maken van DCA. Het periodiek kopen van het aandeel ongeacht de koers op korte termijn.
Ik ben student, is het nu slim om maximaal te gaan lenen en dit te beleggen?


Dit is iets dat je voor jezelf zal moeten bedenken. Vaak wordt aangeraden om alleen met je eigen geld te beleggen en het geld wat je kan verantwoorden als er een waardedaling plaatsvindt. Je zal de voordelen en nadelen voor het beleggen met geleend geld voor jezelf op een rijtje moeten zetten en hieruit je eigen keuze maken.
Moet ik aandeel X kopen?


Of je aandeel X moet kopen, moet je zelf bepalen met je eigen onderzoek. Beleggen in bedrijven waar je zelf niet van af weet is niet handig om te doen, aangezien je dan bijvoorbeeld het inkomstenmodel niet begrijpt, de toekomstplannen van het bedrijf en hoe het management eruitziet. Als je vragen hebt over een aandeel, kan je ze uiteraard stellen. Maar wees specifiek met je vraag om zo een specifiek antwoord te krijgen waar je iets mee kan. Dit is niet alleen voor jou makkelijker, maar ook voor de mede-belegger die jouw vraag wel wil beantwoorden.
Is de bodem al geweest? Ben ik nu te laat met kopen?


Wanneer de bodem is, weet niemand bijna. De markt timen is moeilijk en daarom is het stellen van deze vraag aan de mede-belegger lastig te beantwoorden.
Waar kan ik de dividend tracker vinden en waar kan ik De Belegger zijn portfolio inzien?


Door lid te worden krijg je toegang tot de dividend tracker. Lid worden doe je via debelegger.nl/lidworden. Zie meer info op de site. Om De Belegger zijn portfolio in te kunnen zien, geldt hetzelfde als toegang te krijgen tot de dividend tracker, namelijk lid worden.

Het geld wordt gebruikt om een volwaardige community op te bouwen. Het wordt geïnvesteerd in toffe ideeën voor de community, zoals het maken van een betaalbare dividend tracker, het plannen van een podcast/interview met bekende gasten en het creëren van een centrale plek voor beleggers.
Dit aandeel heeft een hoog dividend %, moet ik deze nu kopen?


Of je het aandeel moet kopen met een hoog dividendpercentage, moet je jezelf afvragen namelijk hoe het kan dat het dividend zo hoog is. Wat een bedrijf nog kan doen is in dividend cutten en dan zal het percentage weer lager komen. Houd verschillende scenario’s erbij en ga er niet gelijk op uit dat het een top aandeel zal moeten zijn.
Een mede-belegger raadt dit aandeel af, wat nu? Moet ik het nu verkopen of niet meer kopen?


Elke belegger heeft weer een ander inzicht in een aandeel. Hierdoor kunnen jullie van mening verschillen. Dit betekent natuurlijk niet dat het aandeel gelijk slecht is en je het moet verkopen of niet meer kopen. Hierdoor is zelf onderzoek doen en achter het bedrijf staan belangrijk.
Op welke sites kan ik het nieuws inzien, dividend bekijken en de koersen volgen?


De sites die beleggers gebruiken zijn verschillend per beleggers. Een bekende Nederlandse site om het nieuws in te zien is IEX, zo heb je ook het fd (wel betaald). Dividend van bedrijven inzien kan je doen met dividendinfo voor Nederlandse bedrijven en SeekingAlpha voor Amerikaanse. Om de koersen te bekijken, kan je doen via Google zelf, IEX of bijvoorbeeld via een TradingView.
Hoe kom ik aan een bepaalde rank?


Vanaf level 10 word je automatisch een supporter. "Members of Honor" zijn mensen waarvan we de bijdragen waarderen en die niet persé actief zijn maar de kwaliteit van de Discord helpen waarborgen. Goed onderbouwde meningen, elkaar uitdagen, bronnen vermelden en nieuwe leden helpen om de cultuur van deze Discord te bewaren! Alle Members of Honor hebben ook gratis toegang de voordelen van betalende leden!
Waarom valt kanaal X onder high risk? Waarom kan ik deze niet meer zien?


Wij hebben gekozen om opties, turbo's en het gebruiken van margin niet te promoten. Ook willen we high risk onderwerpen niet promoten. Deze middelen kunnen enorm risicovol zijn, zeker voor mensen die er geen "verstand van hebben". Daarom hebben wij besloten om dit op een Unieke wijze op te lossen. Door te beantwoorden op het bericht van MEE6 bot op 30-03-2020 met een Tesla emoji, krijg je toegang tot de high risk onderwerpen.

Wij hopen hiermee de beleggers, die deze middelen gebruiken tevreden te stellen. Hiermee beschermen we gelijk de nieuwe belegger, ook al kunnen ook zij deze kanalen joinen.