Rabi Safi

apr 8

Waarom voorspelt deze analist een verrassende omzetstijging voor Nvidia?

In het kort:

  • Onverwacht omzet: Nvidia's specifiek voor China ontworpen AI-chip, de H20, zou de verwachtingen kunnen overtreffen met een potentiële omzetstijging van $9 tot $12 miljard dit jaar.

  • Groei-Explosie: Met een voorspelde jaaromzet van bijna $111 miljard tegen januari 2025, zou dit een groei van meer dan 80% betekenen ten opzichte van het voorgaande fiscale jaar.

  • Marktreactie Gemengd: Terwijl KeyBanc Capital Markets optimistisch is, zien andere analisten zoals Wolfe Research nog geen significante tractie voor de H20 chip. Ondertussen daalde het aandeel Nvidia met ongeveer 0,9% op maandag, ondanks een jaarlijkse stijging van bijna 76%.

Nvidia heeft mogelijk een goudmijn aangeboord met zijn nieuw ontwikkelde AI-chip speciaal ontworpen voor de Chinese markt. Volgens Wall Street-analisten van KeyBanc Capital Markets zou de vraag naar Nvidia's China-specifieke H20 chips "veel hoger dan verwacht" zijn, wat zou kunnen leiden tot een aanzienlijke omzetstijging van tussen de $9 miljard en $12 miljard dit jaar alleen al. Dit nieuws komt als een lichtpuntje voor Nvidia, wiens bedrijfsvoering in China eerder als "van een klif gevallen" werd beschreven.

De impact van deze ontwikkeling op Nvidia's financiële vooruitzichten is niet gering. Met een voorspelde totale omzet van bijna $111 miljard voor de 12 maanden eindigend in januari 2025, volgens consensus schattingen verzameld door FactSet, vertegenwoordigt deze potentiële omzetstijging een significante groeiversneller. Het impliceert meer dan 80% groei van zijn omzet ten opzichte van het voorgaande fiscale jaar, een cijfer dat niet alleen de veerkracht en de innovatiekracht van Nvidia onderstreept, maar ook de dynamiek van de wereldwijde chipmarkt illustreert.

De marktreacties op deze ontwikkeling zijn echter gemengd. Terwijl KeyBanc's optimisme duidelijk is, hebben andere Wall Street-analisten, zoals die van Wolfe Research, hun twijfels geuit over de mate waarin de H20-chip daadwerkelijk grip krijgt op klanten. Dit wordt verder gecompliceerd door rapporten uit januari waarin werd vermeld dat grote Chinese technologiebedrijven zoals Alibaba en Tencent van plan waren minder van Nvidia's aangepaste chips te bestellen dan oorspronkelijk gepland, voornamelijk als gevolg van strengere exportregels van de VS gericht op AI-technologie.

Nvidia's strategische pivot naar een aangepast productportfolio, waaronder de H20, die voldoet aan de huidige prestatie-eisen van de Amerikaanse overheid voor AI-chips, is een duidelijk voorbeeld van flexibiliteit en aanpassingsvermogen in een steeds veranderende geopolitieke en technologische landschap. De Biden-administratie heeft de beperkingen op de export van AI-technologie naar China aangescherpt, met het argument dat dergelijke maatregelen nodig zijn voor de nationale veiligheid.

Deze ontwikkeling, te midden van een achtergrond van geopolitieke spanningen en technologische rivaliteit, onderstreept niet alleen de cruciale rol van chipfabrikanten zoals Nvidia in de wereldwijde economie, maar ook de complexe uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd bij het navigeren door internationale markten en regelgeving. Met het aandeel Nvidia dat dit jaar al bijna 76% is gestegen, blijft het bedrijf een belangrijk aandachtspunt voor investeerders en analisten die de volatiliteit en kansen binnen de tech-sector nauwlettend in de gaten houden.