Rens Boukema

apr 22

Waarom aankomende week bepalend kan zijn voor de beurs

In het kort:

  • De S&P 500 sloot vorige week onder de 5000, waarmee de markt kwetsbaarheid vertoont.

  • Deze week zijn belangrijke economische updates gepland, inclusief de eerste schatting van de economische groei in het eerste kwartaal en de PCE index van maart.

  • En dan staan tech-bedrijven zoals Meta, Microsoft en Alphabet ook nog eens op het programma om hun kwartaal resultaten te rapporteren.

Afgelopen week markeerde een opvallend moment voor de Amerikaanse aandelenmarkten, na een lange periode van stijgende aandelen prijzen. De S&P 500 beleefde een daling die de index onder de 5000 punten duwde, een niveau dat sinds februari niet meer was gezien.

Parallel zagen we een significante daling bij de Nasdaq, terwijl de Dow Jones standhield. Deze bewegingen zijn een voorteken van mogelijk meer volatiliteit, ingegeven door nieuwe economische data en bedrijfsresultaten die op de planning staan.

Economische updates en inflatie

De economische agenda is volgeladen met cruciale updates deze week. Een bijzonder aandachtspunt is de update van het bruto binnenlands product (BBP) van Amerika voor het eerste kwartaal, welke op donderdag verwacht wordt. Analisten voorspellen een groei van 2.5%, een vertraging vergeleken met het voorgaande kwartaal.

De Personal Consumption Expenditures (PCE) index van maart, een belangrijke inflatie maatstaf voor de Federal Reserve, wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden. Inflatie blijft een centrale zorg, met recente uitspraken van de Chicago Fed-president die suggereren dat de centrale bank geduldig zal zijn met het aanpassen van het beleid, gezien de inflatie nog niet substantieel afneemt.

Lees ook: Kwartaalcijfers: waarom dit AI bedrijf nu interessant gewaardeerd lijkt

Bedrijfsresultaten in de schijnwerpers

Naast economische data, vormen bedrijfsresultaten een ander kritiek punt deze week. Deze week rapporteren belangrijke en leidende technologie bedrijven zoals Meta, Microsoft en Alphabet namelijk hun kwartaal resultaten voor het eerste kwartaal van 2024. De verwachtingen zijn hooggespannen, vooral na de recente dalingen in deze tech-aandelen.

De resultaten van deze techgiganten kunnen een significant effect hebben op de bredere markt stemming. Eerdere resultaten deze maand lieten zien dat zelfs bedrijven die de verwachtingen overtroffen, niet noodzakelijk een boost in aandelen prijzen zagen, wat duidt op een markt die mogelijk moeite heeft met het verteren van huidige waarderingen.

Dinsdag:

Op economisch vlak kijken we uit naar de voorlopige Amerikaanse PMI-cijfers van april, een indicator voor de economische activiteit in de productie- en dienstensector. De verwachting is dat deze licht zal stijgen ten opzichte van de vorige maand. Daarnaast worden ook de nieuwe Amerikaanse huizenverkopen van maart gepubliceerd, waar een lichte stijging wordt voorzien na een daling in de voorgaande maand.

Qua bedrijfsresultaten zullen onder meer General Electric, General Motors, en Lockheed Martin hun kwartaalcijfers presenteren. Deze bedrijfsresultaten zullen de industriële sterkte en eventuele veranderingen in het consumptiegedrag belichten, die indicatoren zijn voor de bredere economische gezondheid.

Woensdag:

De focus ligt op de hypotheek aanvragen en de voorlopige cijfers van de zogenaamde duurzame goederen orders van maart, wat een blik geeft op de investerings. bereidheid binnen de economie.

Duurzame goederenorders zijn namelijk een belangrijke economische indicator die verwijst naar de nieuwe orders geplaatst bij binnenlandse fabrikanten voor onmiddellijke en toekomstige levering van fabrieks goederen. Deze goederen hebben een verwachte levensduur van ten minste drie jaar. Denk hierbij aan zaken zoals auto's, computers, elektrische apparatuur en vliegtuigen.

Het volgen van de orders voor duurzame goederen geeft inzicht in de productie activiteit en kan ons als beleggers helpen om de gezondheid van de economie en de industriële sector te beoordelen. Een stijging van deze orders duidt vaak op vertrouwen van bedrijven in de economische vooruitzichten, aangezien bedrijven doorgaans meer investeren in dure apparatuur wanneer ze een toename in toekomstige bedrijfs activiteiten verwachten. Er wordt een toename van 2,5% verwacht, na een stijging van 1,3% in de voorgaande maand.

Bedrijven zoals Meta en Boeing rapporteren hun resultaten, waarbij Meta het meeste aandacht zal krijgen en wellicht een voorbode kan zijn voor de cijfers van Alphabet.

Donderdag:

De eerste schatting van het Amerikaanse BBP in het eerste kwartaal wordt vrijgegeven, met grote aandacht voor de waarschijnlijkheid van een groeivertraging ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Op bedrijfsniveau staan Alphabet, Microsoft, en Amazon op het programma, waar hoge verwachtingen zijn gezet op de groei van hun winstcijfers.

Vrijdag:

De PCE-inflatieindex van maart, een cruciale indicator die de inflatie trend en de consumenten bestedingen belicht, zal extra aandacht krijgen op de laatste dacht van deze beursweek. Exxon Mobil en Chevron zullen op deze dag hun earnings rapporteren, wat belangrijk is gezien de recente schommelingen in de energieprijzen.

Tegen deze achtergrond van onzekerheid adviseren sommige analisten nu een meer defensieve houding in de markt. Sectoren zoals gezondheidszorg en basis consumptiegoederen worden naar voren geschoven als veiligere beleggings opties, terwijl cash ook nog steeds als een aantrekkelijke optie wordt gezien gezien de oplopende rentes. De bond yields, vooral de 2-jaar Treasury yield die recent de 5% aantikte, blijven een drukpunt voor de markten en kunnen de aandelenkoersen verder gaan beïnvloeden.

Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

Als we vooruit kijken blijft de markt hangen aan elk woord van de Federal Reserve en CEO's tijdens de kwartaalcijfers komende week, terwijl beleggers zoeken naar tekenen van stabiliteit of verdere turbulentie in een steeds complexer wordende financiële landschap.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl