Rens Boukema

apr 8

Analist ziet groeipotentieel in twee ondergewaardeerde techparels

In het kort:

  • Morgan Stanley benadrukt CompuGroup en Exclusive Networks als ondergewaardeerde technologieaandelen met een opwaarts potentieel van 23% en 15,7%.

  • CompuGroup wordt geprezen om zijn sterke marktposities in meerdere landen en zijn aantrekkelijke softwarebedrijfsmodel.

  • Exclusive Networks onderscheidt zich als een groeiende distributeur van cybersecurityproducten.

In een tijd waarin technologische innovatie centraal staat in de gezondheidszorg, vestigt Morgan Stanley de aandacht op CompuGroup als een opmerkelijke speler.

Dit bedrijf, dat gezondheidszorgsoftware levert, is door de bank bestempeld als het goedkoopste aandeel binnen zijn dekking van softwarebedrijven.

De aandelenkoers van CompuGroup (COP.DE) sinds de beursgang:

CompuGroup neemt een leidende positie in op de markten van Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, dankzij zijn diepgaande inzichten en op maat gemaakte oplossingen voor de gezondheidszorgsector.

Het succes van CompuGroup is geworteld in de typische kenmerken van een softwarebedrijfsmodel: hoge klantloyaliteit door hoge overstapkosten, terugkerende inkomsten die zorgen voor zichtbaarheid, en de mogelijkheid om jaarlijkse prijsstijgingen door te voeren.

Deze punten, gecombineerd met gezonde marges en vrije kasstroomgeneratie, plaatsen CompuGroup in een goede positie volgens analisten. Met een koersdoel van 37 euro ziet Morgan Stanley een opwaarts potentieel van 23%.

Lees ook: Morgan Stanley verwacht 98% koersstijging van deze betalingsprovider, ondanks slechte resultaten

Exclusive Networks

Cybersecurity blijft een van de meest urgente thema's in de technologiewereld op dit moment. Exclusive Networks, als een van de grootste en snelst groeiende specialistische distributeurs van cybersecurityproducten, speelt een cruciale rol in dit domein.

De waarde van Exclusive Networks ligt in zijn vermogen om voortdurend te evolueren en best-in-class cybersecurityoplossingen te leveren die voldoen aan de steeds veranderende bedreigingen op dit gebied.

De aandelenkoers van Exclusive Networks (EXN.PA) sinds de beursgang:

De ROE van Exclusive Networks wordt berekend door de netto winst te delen door het aandelenkapitaal. Concreet betekent dit een ROE van 4.7%, gebaseerd op een netto winst van €45 miljoen en een kapitaal van €961 miljoen over de afgelopen twaalf maanden tot december 2023. Dit houdt in dat het bedrijf €0,05 winst maakte voor elke euro aan bedrijfskapitaal. Dit is niet hoog, echter zien we wel een positieve trend in de achterliggende winst groei.

Hoewel de ROE van 4,7% dus niet indrukwekkend lijkt, helemaal in vergelijking met het industriegemiddelde van 12%, heeft Exclusive Networks een significante winstgroei van 66% gerealiseerd in de afgelopen vijf jaar. Dit suggereert dat er andere factoren zijn die bijdragen aan de positieve winstontwikkeling van het bedrijf, waaruit we kunnen opmaken dat het bedrijf wel de juiste keuzes maakt met de focus op winst groei.

Vergelijking met de industrie

Als we kijken naar de groei van de netto winst van Exclusive Networks zien we dat deze aanzienlijk hoger ligt dan die van de industrie, die in dezelfde periode een groei van 13% kende. Dit duidt erop dat Exclusive Networks, ondanks een relatief lage ROE, zijn kapitaal efficiënt heeft gebruikt om stevige winstgroei te realiseren, wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan de recente positieve ontwikkelingen in de aandelenprijs.

Als we kijken naar de financiën van Exclusive Networks toont dit aan dat een lage ROE niet noodzakelijkerwijs een belemmering vormt voor een hoge winstgroei. De indrukwekkende groei van de netto winst van het bedrijf, die de industriegroei ruimschoots overtreft, onderstreept het succes van de strategische keuzes van het management en het blijkbaar efficiënte gebruik van het kapitaal.

Een unieke distributierol

De kracht van Exclusive Networks ligt niet alleen in het distribueren van producten, maar ook in het vermogen om samen te werken met topfabrikanten van cybersecurityoplossingen. Dit stelt het bedrijf in staat om meer partners en klanten aan te trekken, een belangrijk aspect in het ecosysteem van het bedrijf. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel van Exclusive Networks van 24,5 euro naar 26,5 euro, wat wijst op een opwaarts potentieel van 15,7%.

Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

Onontdekte kansen in tech?

Terwijl de technologiemarkt vaak wordt gedomineerd door enkele grote namen, vestigt Morgan Stanley hiermee de aandacht op minder bekende, kleinere maar kwalitatieve bedrijven zoals CompuGroup en Exclusive Networks. Beide bedrijven onderscheiden zich door hun unieke positionering en sterke bedrijfsmodellen, waardoor ze volgens de bank aantrekkelijke investeringskansen vormen in hun respectievelijke sectoren.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl