Rabi Safi

apr 18

Een waarschuwing aan alle beleggers

In het kort:

  • Risico op Verkoopgolf: Vanguard waarschuwt voor een mogelijke verkoopgolf in de markt voor staatsobligaties, die de rente op 10-jaars obligaties terug naar 5% kan duwen en daarmee aandelen, crypto en de vastgoedmarkt kunnen raken.

  • Oorzaken van de Verwachte Stijging: De verwachte stijging van de rente wordt toegeschreven aan een combinatie van sterke economische data uit de VS en de aanhoudend hoge inflatie, die tegen de verwachtingen van een snelle renteverlaging door de Federal Reserve ingaan.

  • Huidige Positie en Marktreacties: Er is een sterke vraag naar nieuwe uitgiftes en enige opportunistische koopinteresse, ondanks het overwegend negatieve sentiment in de markt.

Vanguard, een van de grootste vermogensbeheerders wereldwijd, heeft onlangs gewaarschuwd voor een potentieel kritieke situatie in de Amerikaanse staatsobligatiemarkt. Ales Koutny, hoofd internationale rentetarieven bij Vanguard, stelt dat de markt zich in een "gevaarzone" bevindt. Hij benadrukt dat een kleine verhoging van de rente boven de 4,75% een verkoopgolf kan veroorzaken die de rente op 10-jaars obligaties potentieel terug naar 5% kan duwen, een niveau dat voor het laatst gezien werd in 2007.

Waarom is de rente belangrijk?

De rente op staatsobligaties is cruciaal omdat het dient als een benchmark voor wat beleggers eisen voor het uitlenen van geld aan de overheid, wat indirect invloed heeft op andere rentetarieven, waaronder hypotheken en bedrijfskredieten. Een stijging van de rente betekent vaak hogere leenkosten en kan een koelsignaal zijn voor economische activiteit.

Veel beleggers hadden eind vorig jaar ingezet op staatsobligaties in de verwachting van een snelle verlaging van de rentetarieven door de Federal Reserve. Echter, met de voortdurend sterke economische gegevens en een aanhoudend hoge inflatie, zijn de verwachtingen voor renteverlagingen verschoven van juni naar september. Dit heeft geleid tot een verkoopdruk waarbij beleggers hun posities afbouwen om verliezen te beperken. Volgens Koutny is er nog steeds een 'residuele lange positie' die, indien niet ordelijk afgehandeld, tot een chaotische beweging zou kunnen leiden.

De recente sterkte in de vraag naar nieuwe uitgiftes van staatsobligaties, zoals blijkt uit een 20-jaars obligatieveiling met een rente van 4.818%, wat lager is dan de verwachte 4.843%, toont enige robuustheid in de markt. Desondanks blijft het sentiment grotendeels negatief, zoals blijkt uit een recente klantenpeiling van JPMorgan Chase, waaruit blijkt dat investeerders netto lange posities in staatsobligaties aanhouden.