Rabi Safi

apr 22

Dit kun je verwachten van Roku's kwartaalcijfers deze week

In het kort:

  • Roku's Verwachte Q1 2024 Resultaten: Roku wordt verwacht zijn Q1 2024 resultaten aan het eind van deze maand te publiceren met een geschatte omzet van $950 miljoen, wat een stijging van 20% op jaarbasis zou betekenen. De nettoverliezen worden geschat op ongeveer $0,60 per aandeel, wat iets beter is dan de consensus schattingen.

  • Sterke en Zwakke Punten in de Prestaties: Roku's platforminkomsten zijn gestegen, geholpen door een toename van 10 miljoen actieve accounts tot 80 miljoen totaal. Ondanks de daling van de ARPU (gemiddelde opbrengst per gebruiker), steeg het totale aantal streaminguren met 21%. De verkoop van Roku-apparaten is ook met ongeveer 15% gestegen.

  • Aandelenprestaties en Toekomstvooruitzichten: Roku's aandeel heeft een daling van 37% dit jaar doorgemaakt, na een scherpe daling van 80% van de aandelenprijs sinds januari 2021. De vraag blijft of Roku kan herstellen in een moeilijk macro-economisch klimaat.

Financiële Prestaties en Vooruitzichten van Roku

Roku staat bekend om zijn streamingplatform en bijbehorende hardwareproducten. De verwachte toename van de omzet tot ongeveer $950 miljoen in het eerste kwartaal van 2024 zou een indrukwekkende groei van 20% op jaarbasis vertegenwoordigen. Deze groei wordt voornamelijk aangedreven door een toename van het aantal actieve accounts en een significante stijging in streaminguren, met name op The Roku Channel. Dit kanaal heeft een groei van meer dan 63% in streaminguren jaar-op-jaar gezien, wat wijst op een sterkere betrokkenheid van gebruikers en dat hun strategie om meer content te maken "in-house" goed werkt.

De advertentiemarkt heeft uitdagingen gekend, vooral gezien de zwakke consumentenuitgaven en hogere kosten voor LCD-panelen die de verkoop van televisies hebben beïnvloed. Desondanks heeft Roku's inzgeet op zijn advertentie platform en kostenbeheersing, waaronder een personeelsreductie van 14% en consolidatie van kantoorruimte, geleid tot enige stabiliteit in zijn financiële prestaties ondanks de dalende ARPU. De ARPU daalt overigens vooral omdat veel nieuwe gebruikers uit het buitenland komen en het gemiddelde omlaag trekken.

Aandeelprestaties en Marktvooruitzichten

De koers van Roku is zeer volatiel geweest, met aanzienlijke dalingen in de afgelopen jaren. Ondanks een herstel van 125% in 2023, blijft het aandeel sterk slecht presteren in vergelijking met de bredere markt, zoals de S&P 500. Deze volatiliteit kan worden toegeschreven aan sectorbrede uitdagingen en macro-economische factoren zoals hoge olieprijzen en verhoogde rentetarieven. Het bedrijf is erg gevoelig hiervoor. Het aandeel is inmiddels 37% gezakt dit jaar.

Het blijft de vraag of Roku in staat zal zijn om zich te herstellen van zijn recente uitdagingen en te profiteren van de groei in streaming en digitale advertenties. Beleggers zouden de aankomende kwartaalresultaten nauwlettend moeten volgen om te zien of de strategische aanpassingen en operationele efficiëntieverbeteringen van Roku vruchten afwerpen in een onzeker economisch klimaat. Analisten rekenen pas volgend jaar op herstel.

Alicia Reese, een analist bij Wedbush, heeft recentelijk haar koersdoel voor Roku verlaagd van $120 naar $80 per aandeel, terwijl ze haar beoordeling van het aandeel als 'outperform' handhaaft. Deze aanpassing reflecteert een voorzichtige maar optimistische kijk op de financiële gezondheid en strategische koers van het bedrijf. Reese benadrukt dat Roku een nieuwe strategische focus heeft gevonden in het genereren en uitbreiden van de vrije kasstroom, zonder terug te vallen op excessieve uitgaven voor langetermijngroei.

Andere analist heeft juist zijn koersdoel verhoogd naar $115 voor einde dit jaar en begin 2025. Echter, voor de vierde kwartalen van 2024 en 2025 houdt hij vast aan een optimistischer visie dan de consensus, hoewel beleggers nduidelijk sceptisch blijven als je naar de koers kijkt.

De perceptie in de markt is grotendeels negatief wat betreft de potentie voor een stijging van de aandelenprijs van Roku. Kurnos wijst er echter op dat, ondanks enkele mogelijke meevallers van traditionele TV-budgetten en toenemend gebruik van derdepartij-DSP's zoals Roku (Demand-Side Platforms), fundamentele doorbraken op korte termijn onwaarschijnlijk lijken. Hij merkt ook op dat Roku ondergewaardeerd is binnen het bredere ecosysteem en vermoedt dat veel van de angst voor concurrentie overdreven is.