Rens Boukema

apr 27

Dit bedrijf is de échte winnaar na de kwartaalcijfers deze week

Bijgewerkt: apr 30

In het kort:

  • Nvidia-aandelen stegen afgelopen week met ruim 10% door de sterke vraag naar AI-infrastructuur van van grote technologiebedrijven.

  • Morgan Stanley verdubbelt zijn investering in Nvidia, met een optimistisch prijsdoel van $1000, gezien de dominante positie van Nvidia in de AI-sector.

  • Nvidia's aandeel is dit jaar al met 82,3% gestegen.

De aandelen van Nvidia zagen een mooie stijging na positieve nieuwe informatie uit de kwartaalcijfers van grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Meta en Alphabet deze week. Deze bedrijven benadrukten allemaal de sterke vraag en investeringen in AI-oplossingen, een gebied waarin Nvidia een sleutelrol speelt met hun AI-chips. Deze bekendmakingen leidden gisteren alleen al tot een sprong van 6,2% in de aandelenprijs van Nvidia.

De aandelenkoers van Nvidia sinds de beursgang:

Morgan Stanley heeft zijn investering in Nvidia verdubbeld. Deze stap volgde op een recente dip in de aandelenprijs, die door de bank duidelijk als een goede koopgelegenheid werd gezien. De investeringsbank heeft nu een prijsdoel van $1000 voor Nvidia vastgesteld.

Nvidia is de absolute marktleider in de chipsector en heeft momenteel een geschat marktaandeel van 80% in deze sector. Dit aandeel wordt mogelijk verder uitgebouwd met de recente onthulling van hun nieuwe Blackwell GPU-architectuur tijdens de GTC-ontwikkelaars conferentie. Deze nieuwe chips kunnen een premie van 40% betekenen boven op de huidige prijsrange van $30,000 tot $40,000 per chip. Als de huidige chips tussen de $30,000 en $40,000 kosten, dan zou dit betekenen dat de nieuwe chips waarschijnlijk verkocht zullen worden voor prijzen tussen de $42,000 en $56,000 per stuk.

Alphabet's CEO Sundar Pichai onthulde deze week plannen voor aanhoudende hoge kapitaaluitgaven van ongeveer $50 miljard dit jaar en $57 miljard in 2025, waarbij de meeste investeringen gericht zijn op technische infrastructuur zoals servers en datacenters. Microsoft is ook van plan om dit jaar ongeveer $50 miljard uit te geven, met een stijging van bijna 80% in kapitaaluitgaven in het derde fiscale kwartaal tot $14 miljard. Meta Platforms voorspelt een kapitaaluitgavenrekening van tussen de $35 miljard en $40 miljard voor 2024, wat ook hoger is dan voorspelt.

Deze investeringen benadrukken de cruciale rol die Nvidia speelt in de ambitie van deze bedrijven om te leiden in AI en cloud computing. Meta heeft zich gecommitteerd aan de aankoop van ongeveer 350,000 van Nvidia's H100 grafische chips, terwijl Tesla's CEO Elon Musk waarschijnlijk ongeveer 85,000 van deze chips zal inzetten dit jaar als onderdeel van zijn nieuwe focus op AI en autonoom rijden. Sterker nog, 50% van Tesla's free cashflow ging naar AI infrastructuur. Ook gaat Microsoft nog meer investeren om in indonesie voor de aziatische markt de infrastructuur goed neer te zetten. Voorlopig is er zo'n 1,5 miljard gecommuniceerd.

Gemakkelijk aandelen Nvidia kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

Jensen Huang, CEO van Nvidia, schat dat de markt voor datacenters jaarlijks met $250 miljard groeit, bovenop een reeds bestaande basis van $1 biljoen. Nvidia heeft zoals ik eerder al noemde een marktaandeel van circa 80% in AI-processors, en profiteert dus direct van deze groei.

Nvidia gaat zijn kwartaalinkomsten rapporteren op 22 mei, met een verwachte omzet van $24.5 miljard, voornamelijk gedreven door datacenterverkopen. Dit vertegenwoordigt een bizarre stijging van 245% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers kunnen nog hoger uit gaan vallen nu de grootste klanten hun uitgavenplannen hebben uiteengezet en de geplande investeringen aan het uitbreiden zijn.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl