Rabi Safi

24 nov 2022

Dit Aandeel staat hoog in mijn Watchlist

Bijgewerkt: 25 nov 2022

Laten we het hebben over een bedrijf dat hoog in mijn watchlist staat. Hoog in mijn watchlist betekent dat als ik nu €10k - €20k extra te besteden had en 100% overtuigd was, dan had ik hem in mijn portefeuille gehad. Dat betekent overigens niet dat jij het ook moet doen! Ik deel enkel mijn eigen gedachten met je. Dit bedrijf is, dankzij de algehele marktsentiment, erg aantrekkelijk geworden qua waardering & biedt dan ook enorme kansen voor lange termijn beleggers.

Meeste mensen kennen adobe van een PDF bestandje. Echter is Adobe een monopolist binnen de-digitale-media-software-industrie. Mondvol. Adobe heeft bijvoorbeeld Photoshop & after effects en andere software dat voor makers, binnen de grafische industrie cruciaal is. Met de acquisitie van Figma, heeft Adobe zich onsterfelijk gemaakt. Er werd gevreesd dat Figma het, erg moeilijk zou maken voor Adobe maar Adobe was slim genoeg om ze over te nemen voor $20 Miljard. Daarnaast is het bedrijf ook begonnen met het aanbieden van elektronisch te ondertekenen formulieren via een PDF bestand. Dit is een nieuw businessmodel dat je kunt vergelijken met Docusign. Een bedrijf dat momenteel zo'n 20 Miljard waard is op de beurs door het makkelijk te maken om bijvoorbeeld een hypotheek akte, baan contract of andere zaken digitaal te ondertekenen.

Adobe heeft omzet zien groeien van €4.2 Miljard in 2015 naar €17.2 Miljard in 2022. De jaren 2010 tot 2015 waren echter minder sterk. Omzet groeide van zo'n 3 miljard naar 4 miljard. Dat kwam doordat Adobe een omslag aan het maken was naar de Cloud. Inmiddels zie je dat dat redelijk gelukt is en dat ze daardoor ook een hogere winstmarge hebben. De Cloud is immers goed voor de marges! Dit was onder de 10% in 2014 en inmiddels bijna 30%. Cloud is dus flink meer winstgevend.

Netto Marges Adobe van 2010 tot 2022

Wat erg opmerkelijk is en meteen een gevolg van het bovenstaande, is de enorm toegenomen winst van Adobe. Het bedrijf is sinds 2012 zo'n 10x gestegen in prijs. Van $45 per aandeel naar $380 Inmiddels en $620 op de top.

Koers/Winst verhouding Adobe

Toch is de koerswinst verhouding alleen maar gedaald. Dit komt vooral omdat er meer winst is geboekt dankzij een succesvolle omschakeling naar de Cloud. De koers is zelfs met een daling van bijna 45% vanaf de top, nog steeds 10x gestegen sinds 2012. Op basis van Price-to-sales is Adobe op hetzelfde niveau als in 2014. Je zou dus kunnen stellen dat het relatief goedkoop is in vergelijking met Adobe's waardering in het verleden.

Maar zoals we inmiddels weten, beleggen is niet alleen achteruit kijken maar een zo goed mogelijke inschatting maken van wat de toekomst kan brengen.

Adobe heeft net als veel bedrijven last van de macro-economische cyclus. Hoge inflatie, oorlog in Oost-Europa en zwakkere economieën, wereldwijd, zorgen dat veel bedrijven met onzekerheid kampen. Adobe is heeft op jaar basis 6% minder winst geboekt dan 2021. Met de acquisitie van Figma komt daar nog eens een onzekerheid bij voor beleggers. Adobe moet 20 Miljard ophoesten & op de korte termijn waarschijnlijk minder winst en wat lagere winst marge moeten boeken. Dit komt omdat Figma een web-based platform is. Dat is tegenwoordig de trend & om dit goed te integreren moet Adobe aandeel houders verwateren door bijvoorbeeld schuld op zich te nemen of aandelen emissie te doen om die 20 Miljard op te hoesten. Daarnaast moet Adobe investeren in het verbeteren van Figma & integreren in hun huidige aanbod. Dit kan een transitie jaar worden zoals ze dat ook in 2014 hebben gedaan. Mocht het lukken dan kan dit een "lifecycle extension" zijn voor Adobe. (als je niet weet wat dit is, bekijk de training in de mobiele app onder Training "Waarderen")

Als we even een aantal aannames doen voor de toekomst.. en we gaan ervan uit dat de omzet groei afneemt naar 12% per jaar voor de komende 10 jaar. We gaan er vanuit dat winst marge af neemt met 10% naar 25% per jaar.

Mogelijke Verloop Koers winst Verhouding

Met de bovenstaande aannames kom ik uit op de bovenstaande koers/winstverhoudingen voor Adobe. Deze zijn bovengemiddeld als je ze vergelijkt met de algehele markt. Maar voor mij persoonlijk is het prima om voor een monopolist die zijn positie verder versterkt, een wat hogere prijs te betalen dan de markt. Mijn aannames hierboven zijn redelijk conservatief & als het Adobe lukt om hogere cijfers neer te zetten dan zou het een enorme koopje kunnen zijn. Die mogelijkheid is vrij aannemelijk gezien Adobe in markten opereert waar het flink voor loopt qua technologie & markten waar er nog tientallen jaren van groei in zit. Denk aan grafische ontwerpers op allerlei Metaverse projecten, 3d modellen of concurreren met Docusign om bedrijven makkelijker & digitaal contracten te laten ondertekenen.

Adobe zit dit in mijn watchlist en ik houd ze nauwkeurig in de gaten!