Michiel Vermeulen

18 nov 2021

3 ETF’s om je rendement een boost te geven

Bijgewerkt: 17 nov 2022

In dit artikel gaan we kijken naar ETF’s die het gemiddeld beter doen dan de S&P 500. Dit is een enorm knappe prestatie en de meeste ETF’s lukt dit dan ook niet. Als jij je portefeuille wilt boosten met de beste ETF’s dan zit je hier dus goed. Lees snel verder om meer over deze top ETF’s te weten te komen.

Waarom beleggen in een ETF?

Beleggen in een ETF brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst koop je eenvoudig in een keer een gespreide portefeuille met aandelen. Je hoeft zelf geen onderzoek te doen naar deze aandelen en je bent ook geen tijd kwijt aan het actief onderhouden van je portefeuille. Hiervoor betaal je slechts een kleine vergoeding aan de beheerder van de ETF.

De volgende ETF’s verslaan al geruime tijd de markt (benchmark S&P 500). Als je in het verleden had belegd in deze ETF’s, dan had je het beter gedaan dan de markt zonder enige inspanning. Omdat de strategieën van de ETF’s nauwelijks veranderd zijn, is het aannemelijk om de aanname te maken dat de rendementen in de toekomst uitstekend zullen blijven.

ETF #1: VanEck Morningstar US Wide Moat (MOAT)

De VanEck Morningstar MOAT ETF richt zich uitsluitend op bedrijven die beschikken over sterke competitieve voordelen. Daarbij word er gebruik gemaakt van de Morningstar Index. Morningstar heeft als functie om te bepalen hoe sterk de competitieve voordelen van een bedrijf zijn. Analisten van Morningstar zoeken naar grote, Amerikaanse bedrijven die, naast hun competitieve voordelen, ook een aantrekkelijke waardering met zich meebrengen. De strategie van deze actieve ETF is dus gebaseerd op de strategie van meesterbelegger Warren Buffett.

De ETF wordt per kwartaal opnieuw samengesteld. Dit gebeurt vooral op basis van de waardering: wanneer een bedrijf niet meer ondergewaardeerd is, zal zijn weging in de ETF afnemen. Dit betekent dus dat dit een ETF is die actief gemanaged wordt en dat brengt vanzelfsprekend hogere kosten met zich mee. De totale kosten van MOAT zijn 0.49% per jaar.

Wat het rendement betreft doet MOAT het erg goed. Sinds de oprichting op 16 oktober 2015 behaalt de ETF een rendement van gemiddeld 18.96% per jaar. De S&P 500 behaalde in diezelfde periode een rendement van gemiddeld 14.27% per jaar. De index van Morningstar heeft een langer trackrecord en behaalt sinds 2007 een cumulatief rendement van ruim 530% vergeleken met 300% van de S&P 500. Op het eerste oog lijken deze hoge kosten dus wel gerechtvaardigd. Wat ik persoonlijk goed vind aan de MOAT ETF is dat je als belegger een gespreid mandje aandelen krijgt dat door analisten is beoordeeld. Hierdoor hoef je je als belegger weinig zorgen te maken over de kwaliteit of waardering van de bedrijven die je bezit. Dit gecombineerd met de bewezen strategie van Warren Buffett maakt van deze ETF een interessante belegging.

MOAT is beschikbaar op DeGiro, maar behoort niet tot de kernselectie.

ETF #2: WisdomTree Artificial Intelligence (WTAI)

Deze ETF richt zich op bedrijven die blootstelling hebben aan artificial intelligence. Bij AI kun je denken aan zelfrijdende auto’s, slimme thermostaten en robots, maar ook aan bijvoorbeeld cybersecurity. Grand View Research verwacht dat AI tot en met 2028 met ruim 40% per jaar zal groeien: 'Het voortdurende onderzoek en de innovatie door de technologiegiganten stimuleren de toepassing van geavanceerde technologieën in industriële domeinen, zoals de automobielsector, de gezondheidszorg, de detailhandel, de financiële sector en de verwerkende industrie.’

De structuur van WTAI is opgebouwd aan de hand van de blootstelling van elke onderneming aan AI. 10% van de ETF bestaat uit ondernemingen die waarde aan hun product toevoegen via AI, maar het niet tot het kernproduct- of dienst rekent. 40% van de portefeuille valt onder bedrijven die de kernelementen voor kunstmatige intelligentie ontwikkelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, databases en semiconductors. De overige 50% behoort tot bedrijven die kunstmatige intelligentie ontwerpen, creëren en/of intergreren in de vorm van een product of dienst. Volgens WisdomTree zijn dit de meest aantrekkelijke mogelijkheden voor AI-investeringen omdat zij bedrijven opbouwen die afhankelijk zijn van de snelgroeiende AI-technologie.

In vergelijking met MOAT is deze ETF beter gespreid. Waar MOAT zich uitsluitend focust op Amerika, krijg je bij WTAI een wereldwijd gespreid mandje AI-bedrijven. Momenteel is Amerika goed voor 56% van de ETF. Taiwan en Japan volgen met respectievelijk 14% en 4.5%. Veelzeggende resultaten heeft deze ETF nog niet, omdat ze pas sinds eind 2018 zijn opgericht. Echter heeft WTAI in deze korte periode een ruime outperformance weten te genereren: 41% per jaar tegen 20% van de S&P 500. De fee van 0.4% lijkt hiermee ook gerechtvaardigd. De positieve outlook van deze ETF en de tot nu toe behaalde rendementen, zorgen ervoor dat WTAI een plekje verdiend in deze lijst.

WTAI is beschikbaar op DeGiro en behoort tot de kernselectie.

ETF #3: iShares Digitalisation (DGTL)

Weer een vrij nieuwe ETF. DGTL is opgericht in september 2016 en doet het tot nu toe net iets beter dan de S&P 500. Het zijn echter de goede vooruitzichten die deze ETF zo interessant maakt. Al voor de pandemie was de wereld bezig met digitalisering. Steeds meer bedrijven maken de verschuiving naar de cloud en bijna alles gaat tegenwoordig digitaal. De pandemie heeft dit effect alleen maar versterkt. Zoals de naam al verraad, focust deze ETF zich op bedrijven die het merendeel van hun inkomsten behalen uit digitale diensten. Enkele posities uit deze ETF zijn bijvoorbeeld Adyen, Etsy, Mercadolibre en Square.

De vooruitzichten voor deze ETF zijn, zoals al gezegd, zeer goed. Onderzoeksbureau Mordor Intelligence verwacht voor de komende vijf jaar een CAGR van maar liefst 18.5%. Een nadeel is dat ook deze ETF zeer geconcentreerd is in de Verenigde Staten. De VS is goed voor maar liefst 68% van de ETF. Echter is dit wel het land waar momenteel gemiddeld de hoogste rendementen worden behaald. De kans is dus groot dat je dit als belegger maar voor lief moet nemen.

De PE ratio van deze ETF is 37 wat net boven dat van de S&P 500 ligt. In vergelijking met de S&P 500 behaalt DGTL gemiddeld een fors hogere winst- en omzetgroei. Op het eerste oog lijkt de ETF dus goed gepositioneerd om in de toekomst het beter te doen dan de markt. De lopende kosten van 0.4% vallen ook mee. Deze ETF is misschien wat risicovoller door het gebrek aan een overtuigend trackrecord, maar de goede vooruitzichten zorgen ervoor dat DGTL een plek krijgt in deze lijst.

DGTL is beschikbaar op DeGiro en behoort tot de kernselectie.

Disclaimer: Ik ben géén financieel adviseur. De content gedeeld op deze blog is puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. U dient altijd zelf gedegen onderzoek te doen naar uw beleggingen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De auteur van dit artikel bezit aandelen MOAT & DGTL.

Nog geen lid? Ontvang nu een flinke korting op een jaarlidmaatschap met deze code 30PROCENT. Lid worden kan hier. Dit is enkel voor de lezers van dit soort artikelen! Houd onze artikelen dus goed in de gaten!